Autor Tema: Alfa 75 Turbo America i 75 Turbo QV  (Posjeta: 128532 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TURBO

• 3.0
Odg: Alfa 75 Turbo America i 1.6 i.e.
« Odgovori #1035 : Sri 12:38:16 11.08.2010. »
Da, to bi trebalo biti logično  :nod: Ja gledam 2 i 3 znam što je, ali ovo 1 ja nemam na svom AFM-u  :DD:

Što ti misliš o ovim podešenjima? Vidim sada u manualim da CO terba biti od 0,4 - 1,2%, a ne znam kako da spustim njega a dignem HCO kada je samo jedan šaraf za podešavanje? Mogu jedino na na opruzi na AFM-u.

I još jedna bitna stvar nije potrebno gasiti i paliti auto kada se podešava AFM da bi ECU očitao nove postavke. Kako ja mjenjam bilo pto na AFM-u tako se mjenjaju vrijednosti na ekotestu odmah
« Zadnja izmjena: Sri 12:47:00 11.08.2010. TURBO »

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1036 : Sri 16:47:30 11.08.2010. »
mislim da ni ne mozes...

jel ti sipas super ili bezolovni u turba? ta merenja iz manuala su sa superom iz 1985... sastav benzina tada i sada nije isti... tako da nisu ni procenti sagorevanja...

iskreno mislim da bi trebalo po lambi da ga stelujes ne po tim parametrima... samo ako treba da prodjes tehnicki... inace gasovi, ekonomija u odnosu na performanse i trajnost motora nemaju mnogo veze... to stelovanje je iovako samo za ler gas... u radu to nema veze...
jer onaj prekidac sto imas na leptiru govori ecu-u kada je gas pusten i kada treba da predje u ler rezim rada... kada se taj prekidac otpusti ecu odmah prelazi na drugi program... kao i kada se stisne gas do poda onda prelazi u treci program i onda sve to stelovanje ide kroz prozor... menja se ugao paljenja i duzina ubrizgavanja za svaki od tih rezima ecu-a...

tamo lepo pise da je taj zavrtanj samo stelovanje smese ler gasa... jer se samo dodaje ili oduzima vazduh kada je klapna afm-a zatvorena... sav taj vazduh koji udje tuda nije ni 1% onoga sto ulazi kroz glavnu klapnu na afm-u kada pritisnes gas i nije relevantno za voznju automobila...

za ponasanje automobila na gasu je relevantan samo tocak onaj crni koji odredjuje preload klapne... tj. da li ce se ona lakse ili teze otvarati... od toga zavisi da li ce na tom prelaznom gasu od niskih ka visokim obrtajima motor dobiti manje ili vishe benzina... jer ce kolicina vazduha u svakom slucaju biti ista... kao i preko 5000 rpm-a kada je klapna na turbu potpuno otvorena sve do crvenog i ecu dobija istu informaciju o protoku vazduha nebitno od podesavanja crnog tocka...

dakle sraf steluje samo ler, a opruga steluje samo mid range i tranziciona stanja gasa...  WOT ponasanje (na punom gasu) se moze modifikovati samo kroz promenu ECU mape ili pritiska u rail-u za benzin... i to je to...

ako zelis da stelujes crni tocak treba ti rucni lambda citac... u auspuh senzor i u kabini citac... i da prema tome onda stelujes taj preload kada je auto pod opterecenjem... dakle najbolje na +40c na uzbrdici...
manje opasna varijanta je dyno sa kocenjem valjaka... :)

ja sam pre da trosi 3 lit/100km vishe ako mogu za to da dobijem 0.2 sek ubrzanje i 50c manju temperaturu u cilindru... duze ce trajati i ici ce bolje...

ne verujem da posle 20+ god. sa istrosenim delovima motora i starim injectorima i svemu dobiti fabricke vrednosti na drugacijem gorivu...

a to da ne moras gasiti auto je normalno jer turbo nema lambda sondu i ne pamti program i kvalitet goriva... ovo je analogija... nema povratne informacije tako da nema ni formiranja programa prema podacima sa lambde... kao kod novijih automobila...
« Zadnja izmjena: Sri 16:49:33 11.08.2010. JaMaL »

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1037 : Sri 21:09:28 11.08.2010. »
Ovo što si rekao za gorivo je logično i potpuno si u pravu, ali ovo su jedine vrijednosti koje imam, tako da mi je to neka orjentacija, jer naravno da podatke sa kako to treba izgledati sa ovim gorivom nemam.

Ono što mi nije jasno iz ove priče je imbus za podešavanje, kada ga odvrnem ili zavrnem, auto mi se drastično drugačije ponaša, ali ne samo u leru. Jesi siguran da on po smjesi kada se upali auto i kada dobije informaciju od AFM-a ne regulira smjesu i dalje?

Što se tiće crnog točka na AFM-u isto tako kada ga pomičem mjenja mi režim rada i u leru. Probao sam pratiti i što se događa kada rastu okretaji i ako je on zategnut smjesa je na visokim obrtajima sve siromašnija, ako je opet previše popušten onda ne prima gas dovoljno dobro jer vjerojatno dobije previše smjese odjednom.

Uglavnom, za sada sam uspio postići slijedeće; auto mi radi super mirno na leru, nije više kao da se svađa sam sa sobom, ubrzava ravnomjerno i po meni ide recimo kao 1.8 atmo i dalje nema faktora iznenađenja kad turbina počne punit.

Imam osjećaj da mi na samom vrhu obrtaja nedostaje goriva, teško je reći precizno jer mi obrtajka i dalje ne radi, ali na nekim okretajima oko recimo 4000 auto imaš osjećaj da grize i da može primiti gasa koliko mu daš, ali to se ne dogodi, tada ako mu zakucaš gas u pod njemu ponestane snage. Isto tako ne znam pošto turba nisam vozio nikada kako treba...nije baš da mi puca blokadu ni u jednoj brzini, kako je to bilo kod tebe??

Ne znam je li moguće da je u biti sada sve ok, ali da ga toliko je.e ova vrućina?

Idem sada otići do nje pa je probati provozati, pa ću vidjeti što će reći

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1038 : Sri 21:56:55 11.08.2010. »
Pa taj sraf koliko ja znam nije nikako povezan gore sa elektronikom... i ne moze uticati na voltazu koju afm vraca u ecu... e sad ako ga odvrnes on ti zaista ubacujes malo vishe vazduha ... ali bas malo... to moze biti znacajno u prvih recimo 2000 obrtaja ali ne vidim kako posle moze biti znacajno jer je onda ta kolicina beznacajno mala pogotovu sto turbo jos sabija vazduh unutra...

Sto se crnog tocka tice naravno da menja rezim lera... jer je smesa najosetljivija u startu.. ler i mali gas... tu milimetri mnogo znace...

To je cudno ponasanje kod tebe... patosiranje gasa na turbu dovodi do, zavisno u kojim si obrtajima i brzini naravno, malog lag-a i kada predje 2800 rpm-a tipa pocne da povlaci auto kao da te nesto gura u ledja i oko 3300 vec imas utisak da sedis u lokomotivi jer vuce sve jace i brze i totalno je nebitno da li si na uzbrdici ili nizbrdici ili ides po ravnom... samo vuce...

kod mene ako zakucas gas u patos na 1500 on posustane na 1 sek i pocne da puni i kada predje 3000 vec je zajebano jer pocinje efekat voza osecas kao da nesto te gura u ledja, nema osecaja vucenja kao kod atmo motora nego sto se obrtaji vishe penju to brze ubrzava...

dok ako na 4000 zakucas pedalu u patos ceo auto samo krene i za 2 sek vec moras menjati brzinu jer mu toliko treba da napuni od 4000 do 6000...

to je taj zeznuti turbo osecaj jer krene tromo i lagano kao 1.6ie i mislis da prvih 3000 obrtaja mu treba 6 sek da napuni ali kada stigne dotle sledeceih 3000 je gotovo za 1-2 sek...  od kada cujes zvuk spoola turbine do menjanja brzine imas tipa 3 sek... to je sve...

i za to vreme dok drzis gas na podu bolje pazi da ides pravo i da je suvo... jer torque zna da iznenadi gadno nebitno kojom brzinom ides... ako skreces i zakucas gas u patos pocece da ti seta dupe i u cetvrtoj opusteno... dok ts mozes da drzis zakucanog u patos koliko hoces posle druge brzine nista se ne desava u krivini... :)

pazi koliko je toplo znas po boostu... ako pravi 0.65 sve je ok... ako pravi 0.4... mnogo mu je toplo... i auto ne ide pola onoga sto bi trebalo... sporiji je spool i losija je smesa... tako da ni tih 0.4 nisu pravih 0.4...

da ecu zna da pravi samo 0.4 i da zna kolika je temperatura usisnog vazduha onda bi znao da smanji benzin i pomeri paljenje malo i auto bi isao bolje... ali posto ne zna... jbg...

pogledaj kako ide potpuno ispravan turbo... gledaj samo kako se zadnji kraj potapa kada pusti kvacilo... a veoma je tih motor, nema dranja i nepotrebne drame i koliko bezi na promeni pravca, kako seta zadnji kraj...:
<a href="http://www.youtube.com/v/ndteyLj7gno&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/ndteyLj7gno&rel=0</a>

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1039 : Sri 22:19:31 11.08.2010. »
Ovaj video nema nikako veze sa mojim autom, moj je ovo u stanju napraviti jedino po mokrom, a ovo što si pisao prije pogotovo.

Sada u međuvremenu sam se išao voziti, vani je nekih 19 stupnjeva i auto ide znatno bolje nego danas na 30, ali nema iznenađenja na boostu i dalje. U prvoj blizu 60 km, to dođe dosta brzo, 2. 100 km to još nekako, ali 3. već razvlaći ko žvaku i nema ni u 2. čak nekog iznenađenja na boostu. Sada sam malo zavrtio gume i to u 1. pri skretanju u lijevo, ali na kvačilu i sa gasom do poda, malo zavrti i kraj priče. Danas mi je pritisak turbine pokazivao oko 0,5 ili 0,6, sada oko 1, ali ti je zapravo negdje 0,75 jer čim upalim auto stoji mi kazaljka na 0,2 i malo jače nešto se i tu pojebalo.

Ne znam što može biti stvarno, volio bih da netko tko je vozio turba provoza moj auto..pa da mi kaže mišljenje. Auto fino radi, prima gas normalno na leru, boostuje, a ne ide  :82:

Mislim da jedino može biti nešto sa gorivom, ali ne pada mi na pamet što. Regulator drži pritisak, dizne očišćene, pumpa nabija dobro...jedino što zuji stalno dosta glasno, stavio sam je sa 1.6, ali mislim da to ne bi tebalo imati veze.

Ono što ti kažeš da nemaš puno vremena za promjenit brzinu kada boostuje  :joj: ja bi mogao cigar zapalit između treće i četvrte

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1040 : Sri 22:38:01 11.08.2010. »
normalno je da sporije puni u svakoj sledecoj brzini... dakle u trecoj ce puniti slabije nego u drugoj itd...

meni recimo tesko da i boostuje u prvoj... nema opterecenja jednostavno... tek od druge puni propisno...

e sad...

ako nije gorivo... ostaje paljenje... ili zupcenje... tj. faza...

dakle samo 3 stvari su odgovorne za snagu motora... gorivo, varnica i timing... to je sve...

mada opet svakom je osecaj drugaciji...

ne smem da tvrdim da tvoj auto ne ide jer ga nisam probao... kao sto ne mogu da tvrdim da moj ide bolje jer opet nisam probao tvoj... itd...

dakle izmeri 0-100 i 0-160 pa da mozemo nesto realno da uporedimo... :)

bar dok moj auto opet ne postane auto pa da se vidimo i da uporedimo iz prve ruke :)

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1041 : Sri 22:58:05 11.08.2010. »
0-100 mogu izmjeriti, 0-160 pitanje  :nod:

Šalim se ali definitivno se moj auto ne uklapa u ove priče, ne jednostavno tog nekog osjećaja ono što kažeš da gura u leđa, nisam to osjetio nikada, nisam ja sada neki baš manijak pa da mi turbo koji ide normalno slab  :nod:

Ovo što si rekao sada, gorivo; mislim da ga je to sve ok, bez obzira što je pumpa od 1.6 svejedno više vrati u rezervar nago ga potroši, a i drži pritisak, timing mislim isto da je ok 100%, jer kada sam ga rastavljao napravio sam svoje oznake za provjeru i još ih poslije usporedio sa tvorničkima i to je ok, jedino ono što mogu biti mala odstupanja zbog obrade glave, ali mislim da to ne bi smjelo toliko utjecati, a uostalom probao sam paljenje staviti i koji stupanj ranije i kasnije i još se najbolje ponaša ovako

E sad...iskra  :82: meni se naoko ne čini baš nešto jaka, a ima još jedna stvar zbog koje mi je već pala na pamet struja - obrtajka mi pokazuje ali puno manje okretaja nego što zapravo je, kao da dobiva slab impuls sa bobine. Jel moguće da je ona u banani pa da pravi slabu struju, da li bi auto zbog loše bobine mogao raditi normalno, a slabo vući ?

I još jednu stvar mi reci kad sam te već zatušio... Koliko TPS može utjecati na cijelu priču? Ja nikako ne mogu dobiti tih 0,86v na njemu, ni slično ništa. Meni pokazuje nekih 0,18 ili 19 odnosno 182 do 196 zavisi kako podesim multimetar.
Piše u manualima da kad daš kontakt napon na njemu treba biti oko 4v, meni je 5 i onda da crnu iglu staviš na drugu žicu, a crvenu na treću i multimetar na 2v i da treba biti 0,86 v napon. Probao sam ga micati svakako, ali ni blizu.

Offline sale75

• 3.0
  • alfetta 2.0
« Odgovori #1042 : Sri 23:45:46 11.08.2010. »
nadi si nekog sa 1.8t(malo teze al ok) i mjenjaj dio po dio(one na koje sumnjas),naravno ako ima tko da se ponudi  ;)

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1043 : Čet 00:57:20 12.08.2010. »
pazi kad sednes u ts i stisnes ga on je linearan... krene malo jace i onda polako popusta a turbo je obrnut... on krene kao slina i onda poleti...

meni to zvuci kao paljenje da ti ne valja, ili timing ili iskra... tj. da ti je ecu mozda u safe modu... tako se i meni ponasa u safe-u... totalno drugaciji zvuk motora... i auto pokazuje 0.4-0.5 bara i po toplom ali jednostavno ne ide... dere se motor... turbina kao puni, ali auto jedva da ide...

nisam siguran kako proveriti 100% da li je ecu u safe modu...

probaj onaj fazon sa sijalicom i onim pierburg ventilom... kada ecu radi u safe modu taj pierburg stoji otvoren... zakaci najslabiju sijalicu koju imas na njega na one kontakte i provozaj auto... vidi kako se pali kada ode u boost...

TPS je veoma bitan... preko njega ecu zna kada i koliko je otvoren leptir gasa pre nego sto vazduh pocne da ulazi kroz AFM...

dakle preko njega ecu dobija signal da zelis da ubrzas... kada ga iskljucis auto i dalje radi ali je trom mnogo... a od stelovanja zavisi sta ce ecu protumaciti... koliko je otvorena klapna...

trebalo bi to da sredis... tj. da nadjes tih 0.86v... bitno je... zeznuto je nastelovati to... kako zavrnes sraf tako se vrednost promeni... ja sam ga stelovao 20 min. ledja mi otpadose od savijanja...

hmmm... to menjanje delova ne pomaze mnogo... jer pretpostavljas da deo sa drugog auto valja... a obicno su problem delovi koji su specificni za turbo... tako da ih je tesko naci ispravne :)

Offline sale75

• 3.0
  • alfetta 2.0
« Odgovori #1044 : Čet 01:20:57 12.08.2010. »
mislio sam na 1.8t koji normalno radi  :good:

Offline Grdi

• 3.0
  • Giulia Veloce
« Odgovori #1045 : Čet 01:23:21 12.08.2010. »
sad ce Abdillah brate da ti odgovori  :D:

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1046 : Čet 08:50:53 12.08.2010. »
 :nod:

Nije mi auto u safe modu, da je ne bi punio normalno kada je malo hladnije, kao sinoć recimo, a i kuži se to odmah, barem sam do sada kužio kad god ga baci, jer ponaša se stvarno skroz drugačije, kod mene znači lošije od lošeg  :nod:

Ovaj TPS me sada više mući, probao sam ga štelati više puta, ali kažem brojke od min do maks raspona idu od nekih 160 do 190i nešto mV, a teba biti kao 860.

Sada sam se išao voziti i isključio ga, auto mi ide isto, možda mrvicu lošije, kao da se vrti do manjih obrtaja, ali razlika nikako nije drastična. @Jamal: Jel se možeš sjetiti kako si točno štelao svoj? Na koje točno žice si ga mjerio?

Nije mi to do kraja jasno, kod mene na sve tri žice ima napon ako spojiš masu negdje drugdje i to oko 5v, kada spajam na 2. i 3. kao što piše pokazuje mi onako kako sam rekao

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1047 : Čet 14:21:04 12.08.2010. »
Evo sad sam bio da proverim...

nasao sam u holandskom uputstvu sta i kako...

Meris napon izmedju CRNE i ZELENE zice... na 0.860v treba da dodje...

Inace ako dovoljno zavrnes sipkicu od waste gate-a punice i u safe modu 1 bar :) jer pulsevi iz pierbug ventila nisu dovoljni da otvore sipkicu koja je "pogresno" nastelovana...
« Zadnja izmjena: Čet 14:23:10 12.08.2010. JaMaL »

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1048 : Pet 19:04:33 13.08.2010. »
Namjestio sam nekako TPS na 0,86v, fora je u tome da napon bude na dvijema žicama oko 4v, ali kad odspojiš konektor i ponovno ga spojiš ona možeš štimati, upravo tako između crne i zelene, bar je tako bilo kod mene.

Kada sam to rješio išao sam rješiti curenje ulja koje sam imao na motoru i nakon što sam ga oprao vidio sam da mi curi na plastičnoj polutci kod ispušne bregaste. Ponovno sam skinuo usis i dekl da to rješim i kada sam već to napravio išao pogledati još jednom fazu bregastih, kad ono...

Uploaded with ImageShack.us

vidio sam ja da malo bježi i kada sam prvi puta sastvljao, ali nije mi se činilo toliko, a tad nisam znao kako se fino štelaju, a i kolega koji je bio sa mnom rekao mi da to ne može puno utjecati.

Uglavnom namjestio sam ih sada točno uz telefonske upute Superfly-a. Hvala Superfly  :care: :good:

Auto ide puno puno bolje i sada se može reći da je to nešto, prima gas ternutno kako mu daš, je da je ova dva dana vanjska temperatura kakvu turbo ne voli, ali ide puno puno bolje. Čekam sada da se ispada vani, jer baš se sprema, pa da rashladi malo, pa da idem probati, ali oprezno ovaj put, mislim da bi sada po mokrom mogao bacati guzicu opasno. Jučer kada sam se vozio dok sam prebacivao u drugu mi je zaškripao, s tim da to nisam baš planirao.

Mislim da je ovaj put to stvarno to, možda još malo dodati smjese na AFM-u i ima da leti.

:yahoo: :sablja: :sablja: :sablja:

Offline z3kan

• 3.5
  • Jazo Đedai
« Odgovori #1049 : Pet 19:07:03 13.08.2010. »
 :good: