Realno standardi su bili drugaciji tih godina...
mi smo previshe razmazeni, a ova tehnologija i jeste losa, nema da nije...
ali kada pogledas ja ovo poredim u najmanju ruku sa ts-om, koji je par svetlosnih godina ispred ovoga sto se tehnologije i upravljanja motorom tice...
a da ne pricam o drugim kolima koje sam vozio... japance koji su tihi i glatki kao svila ili bilo sta posle 2000-te sto se ne moze porediti po sofisticiranosti ecu-ova...
realno gledano za te godine ovo je bilo ok... sedi u bilo koji turbo iz pocetka 80-ih nije nista bolji od ovoga... problema tona... zato ih je toliko malo jos uvek zivo i jos manje bilo tada kao novih u prodaji modela... tek su skoro poceli da ih prave jer je tehnika i materijali su dosli na nivo koji je isplativ u masovnoj proizvodnji i pouzdan...
secam se automobila sa karbovima... to se treslo, lose palilo, trosilo, i rastelavalo svakih 7 dana max... fiati, toyote, lade, bmw-i sta god... nemiran rad i nepouzdanost stelovanja su bili zakon tih godina... vozio sam svasta i sve je bilo tako... ali mi to nije smetalo jer je tako moralo da bude... a vozeci druge 75-ice gledam na ovaj turbo kao da ne radi... on radi kako mora da radi... to je to... ali smo mi postavili nemoguc cilj pred njega...
alfa je jedina imala kohones da napravio ovo... kako tako... i tu im skidam kapu... bolje nisu mogli, tj. za bolje nisu imali... sto ih i dalje nije sprecilo da probaju... i uspeju... da se ne lazemo 1.8 i 165ks je uspeh za 1985... i oni su to kompenzovali sa cvrstim blokom, jakim cilindrima itd... kako god pogledas ovaj auto danas gura do 300ks iz standardnog motora posle 25 god... bez kovanih klipova, bez fansi hilzni... sa istom ovom glavom... dakle nema mnogo ovako napravljenih motora... koji mogu bez ozbiljnih unutrasnjih modofikacija to da izdrze...
a opet da su nepouzdani nisu... jeste da pravi frku... znam, ali to je zbog nedostatka servisa i opreme za testiranje... da ne kazemo rezervnih delova... iskreno da kupis sve senzore nove... da mozes da nadjes tj., AFM nov i repariras turbinu... ovaj auto bi leteo to mogu da potpisem i ne bi padao u safe mod i boostovao bi lepo i palio gume ko blesav... ali ne mozes... a i za pare koje to kosta... nema svrhe... vreme je proslo tu analogiju...
sada je ovo sve zastarelo... od injectora i njihovog spray patterna, preko oblika klipova do sistema paljenja...
ako planiras voziti ovaj auto redovno tome svemu nema mesta vishe na kolima...
ako ga zelis drzati u muzeju sto da ne... isplati se naci sve novo ili polovno ali provereno da radi i voziti ga originalnog po izlozbama...
poenta je da je osnova tu veoma dobra, zdrava i mnogo bolje napravljena nego sto je bilo potrebno i to sada daje veeelike sanse za unapredjenje...
atmo motori umiru polako... svi shvataju da je buducnost u nadpunjenju... turbo, supercharger... sta god... to je put napred... manja tezina i vece performanse u svim rezimima rada uz manju zapreminu i potrosnju, jeftinije odrzavanje i jeftinija proizvodnja... downside... ja je ne vidim...