Autor Tema: Alfa 75 Turbo America i 75 Turbo QV  (Posjeta: 128552 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TURBO

• 3.0
Odg: Alfa 75 Turbo America i 1.6 i.e.
« Odgovori #990 : Čet 13:15:19 15.07.2010. »
 :nod: je, ali onaj koji i ide kao turbo, a ne samo da se zove tako

@Igor: ne da je trokut dobar nego je odličan, hvala puno dok se ne odužim

Evo update: Sada sam se išao voziti sa novo naštimanim paljenjem onako na F, na 0 i danas mi auto puni uredno, razlog ne punjenja je očitop jučer stvarno bila previsoka temperatura i radi mi auto mirnije i na leru i prije boosta ubrzava ravnomjernije, ali na boostu opet nula bodova. Da sjednem u auto prvi put i da ne znam da je turbo ne bi po ničemu primjetio, jebo sebe, da oprostite  :nod:

Neću još ništa dirati dok ne podesim AFM na ovakvo paljenje, možda mu fali i goriva na visokim obrtajima, jer sam ga na ekotesteru ono kada sam bio nedavno zavrnuo skoro skroz na onaj imbus

Sada sam pročitao ovo što kaže Jim K, nisam nikada čitao što on piše, ali vidim da bi mogao početi pomalo, idem probati napraviti tako pa javim rezultat

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #991 : Čet 15:19:24 15.07.2010. »
Sada sam namjestio AFM na pola, auto sa obzirom na vanjsku temperaturu koja je opet oko 36° C ide bolje nego prije ili sam si počeo umišljati. Puni do 0,5 ali i sa tim ide ok, samo što opet radi kao da se svađa sam sa sobom, promašuuje stalno, tako da ne mogu dobiti ni miran ler, ni prekontrolirati paljenje. Možda me i ove Bosna svjećice zezaju sad kada je vruće.

Offline Nikola Bozic

• 3.0
« Odgovori #992 : Čet 15:39:45 15.07.2010. »
Protumaci to ovako...

Ako si siguran da je sve na fabrickim oznakama i da glava nije guljena vishe od 0.1mm nemas oko cega da brines...

ECU ti nije cipovan... premeri bregaste da se nisu mnogo pojele... imas te mere u onom Petrol engines delu uputstva ja mislim i ne brini... paljenje stavi na 9 i promeni svecice na neke malo hladnije, mozda ih spusti na 0.5 zbog obrtaja i pevaj... eventualno idi Jim K. metodom... idi na eko tester i sa otvorenim AFM-om i onim imbusom na pola odvrnutim (6 od 12 okreta) steluj smesu na fabricku ili malo jacu preko opruge afm-a...

potrosnja ce uvek biti sumanuta na boostu... to je odlika svih turbo motora... jer turbo motor ne koristi benzin samo za pravljenje konja... vec i za hladjenje cilindara...

znam, pouzdano, licno izmereno da ovaj auto trosi 8.5l/100km kada ne ides u pozitivan boost... dakle autoput do 130km/h, peta brzina...
takodje znam da ako zakopas papucicu u patos meni je popio 26l/100km...

takodje TS mi je pio 22l/100 iste voznje, tako da jednacina odnosa tezine noge i brzine praznjenja novcanika je ovde malo vishe izrazena...

I ako ti ni onda ne bude lipija za sic i bude trokeljao onda se vozi dva dana i opet se spoji na eco tester.Ako ti vrijednosti budu potpuno drukcije nego prvi put kad si je postelao onda skidaj kompjuter i salji ga Novaku na testiranje i eventualni popravak.
By Alfa 75:"Samo vi čekajte da grožđe dozori,Alfe se beru brzo i bez puno priče !!!"

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #993 : Pon 11:26:47 19.07.2010. »
Evo sada sam se vozio prvi put otkada sam naštelao paljenje kako treba (barem mislim) i da je vanjska temperatura normalna, u biti oko 12 stupnjeva manja nnego neki dan, auto puni i ide bolje, puno, barem je tako krenuo, ali na većem boostu mi krene trokirati. Ili mu fali goriva ili ga svjećice ove stvarno jebu... AFM sam naštimao onako odokativno na pola, 6 krugova od kraja, možda i to nije dobro. Uglavnom auto mi kada krene boostovati krene super i ono što je boost veći kao da ga tuši, počne trokirati i sada kada sam stao, radi opet kao na 3.

Sada opet ispočetka, pogledati svjećice, kablove, pritisak goriva i AFM poštelati na ekotestu, pa ćemo vidjeti. Uf kako sam se ponadao da jesve ok kada je počeo gristi.

Ugl. jedna bitna stvar koju sam shvatio, njemu ovih 12° C vanjske temp, znači svijet, a mislim da se najmanje toliko može skinut temp na usisu da se ugradi jedan dobar ventilator da upuhuje zrak u cijev koja vodi do IC-a i to ću probati sigurno, jednostavno je za isvesti i jeftino a ne narušava izgled ni malo. Na kraju krajeva neće mu naškoditi ništa. ... Ako treba ubacim klimu sa 1.6, ali ne da hladi mene, nego IC  :DD:

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #994 : Pon 12:09:01 19.07.2010. »
To se isto i meni desilo...

sad kapiras zasto mu treba ili rup ana haubi ili intercooler napred... vazduh leti je pretopao za ovaj auto... u jesen ili prolece auto kida i ima 90% problema manje...

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #995 : Pon 16:26:55 19.07.2010. »
Što misliš zašto zašto se događa to trokiranje, jel može biti da je manjak goriva. Mene najviše brine što kada tako jednom zatrokira na visokim okretajima, nastavi zajebavati i na nižima, dok opet ne proradi.

I zašto mi se to uvijek događa, kada sam pred kraj sa gorivom?? U biti sam skoro uvijke pred kraj sa gorivom  :hm: jer evo neki dan sam utočio 6 litara i prešao 17 km, prije nego je počeo trokirati. Ali tješim se da je to za to što mi je paljenje bilo krivo naštelano i što sam ga štelao i radio dugo u leru, a kad sam ga vozio onda sam ga stiskao koliko ide.

Sutra ću probati natočiti više goriva, da vidim hoće li prestati trokirati, ako bude, onda stvarno ne znam što je u pitanju.

Uglavnom danas sam na trenutak osjetio ono nešto, zbog čega se isplatiti patiti s tim autom još uvijek. Izlazim sa benzinske gdje sam okretao i onako sa smotanim volanom zabijem gas do poda i gad provrti oba kotača samo na gas, sa gumama 205/55/16 iza i onda isto u terćoj se vozim negdje 70 i nabijem ga u pod isto...i zaljepio me prvi put za sic. Nije dugo trajalo dok nije počeo pizdit opet, ali za početak ok  :sablja:

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #996 : Pon 17:14:17 19.07.2010. »
Kod mene ne...

vidis meni je tako zatrokirao na visokim tek posto sam izasao sa pumpe... posle 2-3 km... a sipao sam 15l i nisam bio na rezervi...

e sad...

mogu da skapiram da je ovo ogroman rezervoar... i da kada padne ispod 1/3 ili 1/4 pumpa pocne da usisava vazduh ili neki talog i to onda dovodi to trzanja koje se manje primeti na niskim a vishe na visokim obrtajima gde je i opasno...

na ts-u mi se desava da na rezervi kada stisnes do poda auto krene i kako se gorivo pod inercijom pomeri i ostavi pumpu praznom auto samo umre, izgubi snagu i nema snage na visim obrtajima dok ne natocim benzina... to sam provalio i sada ga ne dovodim u tu situaciju... ne zelim istopljene klipove...

Turbo je drugaciji i ovo je mozda njegov nacin pokazivanja da ima mehurice u crevima...

ovo je sve nagadjanje jer nemam ni swirl pot ni elektricni merac pritiska goriva pa da znam sta se desava u voznji...

sve cu to staviti kada budem cupao struju napolje ali mi to tada nece dati resenje ovoga...

realno ako neko zeli da se zeza moze uzeti bombicu od ulja i kabl i napraviti neki T nastavak i zasrafiti bombicu za pritisak ulja na crevo za gorivo i vezati na isti kabl za tablu... tako da vidis pritisak goriva u voznji... nije ni bitno sta ce da pokaze tacno sve dok gledas koliko je stabilan, tacnije ne zanima te koliko je bara pritisak nego da li pada ili skace ili stoji mirno kada auto krene da cima... dakle samo promena...

sto se tice rada kao na 3 cilindra... sigurno je do temperature u komori za sagorevanje... tj. glava se pregreje i dok se malo ne ohladi on ima pre ili post ignition... dakle ode timing paljenja jer intercooler ne hladi vazduh dovoljno ili nesto nije u redu sa dovodom goriva... vishe ili manje mogu dati iste simptome...

jer ako posle tog trokiranja vozis auto brzo ali mirno par kilometara i ne teras ga u boost... rad se smiri i pocne da  radi normalno sve dok ne stanes na semafor ili ne pocnes da se vucaras po guzvi sve je ok...

dakle problem je u svakom slucaju temperatura... e sad... moze biti ili kombinacija faktora... ili jedan koji uvek zeza... ako je samo problem intercooler i takozvani heat soak iliti natapanje toplotom i pregrevanje vazduha koji ulazi u motor... znas sta to jedino moze resiti... ali ako je problem recimo i senzor temperature glave/vode ili koji vec ide u ecu onda kombinacija ta 2 moze biti mnogo losa... senzor moze raditi na niskim teperaturama pa da poludi na velikim ili obrnuto, zato je jedino merodavno testirati ga u oba slucaja kada je skinut sa kola... uzmes fen i termometar i prema onoj tablici u uputstvu izmeris otpor... prvo na sobnoj temperaturi a onda na radnoj temperaturi motora... ako prodje oba ili bude dovoljno blizu u okviru 1-2% onda je ok...

kod mene je problem struja... to sam definitivno resio... dok ne upalim farove sve radi 90% i dalje malo pada napon ali malo... kako upalim farove (i pored 4 releya koja sam ugradio) sve ode u 3 p.. m... struja koja mi prolazi kroz kontakt bravu... a samim tim i kroz pumpu goriva, kompjutere, tablu , arc i sve ostalo padne na ~10.9v... sto je nedovoljno da bi ovi analogni kompjuteri radili kako treba... dakle ili je kontakt brava umrla ili su kablovi koji dovode struju od alternatora se ukrtili od starosti i temperature sa sve ove godine rada iznad turbine :) a kad pogledas logicno ako za analognu tehnologiju koja po projektu radi na 12v+ i od tog odnosa uzima vrednosti i salje informacije kada spustis napon za skoro 2v sve gubi preciznost... u motornom prostoru je sve ok 14.3v svuda... i na akumulatoru nazad... ali preko osiguraca i unutra u tabli zlo... sve pocne da se gubi... od obrtnometra koji skakuce igla nasumicno do pumpe goriva koja menja melodiju kao orkestar :) za svaki slucaj sam premerio i TS-a da uporedim koji ima losiji alternator i sve ali na pumpi ima stabilnih 12.8v sa skroz ugrejanim motorom i upaljenim ventilatorom i dugim svetlima... gde mi turbo ima jedva 10v u tom istom stanju sa istim akumulatorom...

jos jedna vredna informacija je da je sa hladnijim svecicama manje trokirao ugrejan, koliko manje ne mogu ti reci jer me struja cepa ali je definitivno vidljivo mirnije radio i hladan i topao... malo je teze palio ali je bolje radio...
imas ngk obicne svecice za 8e sve 4... najobicnije... dakle ako vozis jos uvek 6 vredi ih promeniti... bar 7 koja je fabricki za turba ili mozda ili 8 leti po ovom vremenu... ja sam uzeo 9 i nije to to... prehladno je...

Dora

• Gost
« Odgovori #997 : Pon 21:59:05 19.07.2010. »
Taj fabrički IC može samo da dogreje vazduh, da ga ohladi nema šanse. Što se toga tiče, na 45 stepeni asfalta nikakv IC neće spustiti na 20 stepeni sem ako se prisilno hladi nečim tako da će opet ako oko ponoći stisneš gas imati žute rane do kolena kad te ulepi u stolicu.

Meni je žao što nisam pre imao čime da merim temperaturu vazduha koja je sad par stepeni iznad ambijenta kad je pretopao dan a verujem da je pre bila bar 30 stepeni veća. Sad na desnoj cevi nemožeš držati ruku dok je leva onako mlaka...

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #998 : Uto 10:37:22 20.07.2010. »
Definitivno moram rješiti nešto sa tim grijanjem i prekontrolirati još jednom sve po pitanju goriva, nejasno mi stvarno da trokira čim dođe pred kraj sa gorivom. Lampica od rezerve mi se još ne upali, a on trokira, e sad možda nešto nije u redu ni sa plovkom, možda ni kazaljka ne pokazuje dobro. Sada ću utočiti više goriva pa pratiti potošnju, mislim da bi sada trebala biti niža, jer auto mijebio cijelo vrijeme 9° van paljenja.

Imam još jedan čudan problem, obrtomjer mi reagira na gas, ali raspon njegovog kretanja je od 800 -1700 obrtaja, ne ide dalje. Gledao sam spoj na bobini je ok. Svi drugi pokazivači mi rade normalno. Jel zna netko jel ima obrtajka neku svoju masu posebnu? U biti morala bi imati jer ona radi na impuls od bobine, a ove druge kazaljke na masu. Jel netko to rastavljao da mi olakša?

Evo Tomislav i ja jučer olakirali moje felge do kraja, u biti on je lakirao ja sam više radio na pripremi i bio logistika (točio pivo i radio druge bitne stvari da bi posao ispao kako treba).

Uploaded with ImageShack.us

Offline Rusty

• 3.0
  • smoke me a kipper, i'll be back for breakfast!
« Odgovori #999 : Uto 14:24:18 20.07.2010. »
I ja sam imao taj problem sa obrtomjerom, na instalaciji sve ok, zaključio sam da je sam obrtomjer zviznuo. Stavit ću drugu instrument tablu pa čemo vidjet kad auto upali...
zlikovci me pitaju di sam kupio kočiju jer konji mi pucaju gromove iz očiju

Offline rogi75ri

• 3.0
« Odgovori #1000 : Uto 19:28:07 20.07.2010. »
I ja sam imao taj problem sa obrtomjerom, na instalaciji sve ok, zaključio sam da je sam obrtomjer zviznuo. Stavit ću drugu instrument tablu pa čemo vidjet kad auto upali...

:ruganje: :ruganje: :ruganje:

zajebajem se malo rusty  :D:
CH style

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1001 : Pon 16:07:44 26.07.2010. »
Stavio sam felge

Osim što sam jednu oštetio kada sam stavljao gumu i jednu jedva izbalansirao i što gume izgledaju prenisko i točkovi premali kao da su sa tački i brezoni mi prekratki za ove felge, tako da šarafi jedva hvataju....sve ostalo super

Offline tomislav

• 2.5
  • **
« Odgovori #1002 : Pon 20:07:46 26.07.2010. »
Ma dobro je to, samo si trebao spustiti dizalicu do kraja pa onda slikati.

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #1003 : Pon 20:25:17 26.07.2010. »
koliko jedva hvataju? jel mozes bar 5 puta okrenut maticu?

Offline z3kan

• 3.5
  • Jazo Đedai
« Odgovori #1004 : Pon 20:54:35 26.07.2010. »
meni ovo lijepo  :nod:

:good: