Autor Tema: Alfa 75 Turbo America i 75 Turbo QV  (Posjeta: 128544 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
Odg: Alfa 75 Turbo America i 1.6 i.e.
« Odgovori #975 : Sri 16:50:56 14.07.2010. »
komparator ce ti samo rec jel ti klip u GMT , a bregaste ces opet gledat na oko, osim ako imas blokatore ili specijalan alat za njih. da si omasio za zub vjerojatno bi ti se ventili posudarali.

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #976 : Sri 18:50:12 14.07.2010. »
Citat:
Idle timing is a std 9*BTDC. A 10548...cam was installed as intake and the cams were both retarded ~5* exhaust and 9* intake from std 1.8T specs. Retiming has nothing to do with v/p clearance, these engines have plenty of space!

Sto rece Jim Kalama... nesto... dakle timing bregastih se moze pomeriti... i to ocigledno pali... stim da je njegov komp pomeren na 1 bar i ima manualni boost controller na 1.3 bara...

Dora

• Gost
« Odgovori #977 : Sri 20:05:28 14.07.2010. »
To se zove preklapanje bregova, drugi komparator se stavi na pločicu ventila i gledaš koliko je stisnut i kad će se zatvoriti u odnosu na GMT, isto to se radi i sa izduvnom stranom ali obrnuto. Kod mene je sad pomereno za bar tri stepena i nema veze sa crtom jer ako bi bilo na crti ne bi radilo kako treba.

Preklop 0.25 i 0.125 skoro ga nema jer je turbo, kad bi tako namestio atmo motor išao bi kao slina bez obzira na ispravno paljenje, ubrizgavanje i sve ostalo...

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #978 : Čet 08:59:10 15.07.2010. »
Malo previše za mene  :hm: , ali evo dat ću danas kolegi koji je kod mene u firmi šef servisa da pročita zadnjih 20-ak postova pa da mi proba ovo sve objasniti ili nacrtati.

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #979 : Čet 09:45:45 15.07.2010. »
ovo preklapanje bregova je previše i za mene, a vjerujem da većina mehaničara to ne radi. Sad moram i to napraviti jer neću moć spavat.  :bad: :DD:

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #980 : Čet 10:01:27 15.07.2010. »
To je overlap...

potrazi na netu... nije tako tesko shvatiti...

kod turbo motora ne zelis overlap... nikad... tj. sto manje to bolje...

sto bolje cilindar "zaptiva" pri ciklusima to je veca zapremina kompreovanih gasova i snaga koju dobijas iz motora...

ja prvo nisam ukapirao sta je jim k. pisao, ali dora jeste... smanjio je overlap sto je vishe moguce sa novom bregastom koja ima veci lift...

[privitak je izbrisao admin]

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #981 : Čet 10:16:43 15.07.2010. »
na atmo motorima se koristi manji overlap da bi dobio lepsi ler gas... ali taj overlap je los posle jer ogranicava snagu na visokim obrtajima...

zato kod trkackih motora je ler tako visok.... 2000-3000 rpm-a... jer ne mogu da rade uopste ili dovoljno mirno na manje zbog ogromnog overlap-a... veliki overlap pomaze snazi na visokim obrtajima kod atmo motora...

zbog toga je izmisljen Varijator kod TS-a... on upravo to omogucava... povecava overlap na vishim obrtajima...

danasnji moderni motori imaju potpuno kontrolisan VVT... dakle moze se zakrenuti bregasta na bilo koju stranu i za bilo koji ugao... ne samo predodredjen kao kod mehanickog varijatora... tako da mogu prilagoditi overlap i povecati snagu/torque kada treba ili poboljsati sagorevanje zbog izduvnih gasova itd... sta je vec odredjeno programom...

to je sve kod atmo motora...

i sve ovo uzmite i okrenite naglavacke kod turbo motora...
jer turbo motor ima uglavnom veci backpressure od izduva nego pritisak iz usisa... i veliki overlap bi ubio motor...
kod turbo motora zelis ostrije bregove sa sto manje overlapa... dakle sto krace otvaranje usisnog ventila, veci lift i sto manji overlap...

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #982 : Čet 10:18:03 15.07.2010. »
evo jos teksta oko toga

Ok, the myth here is that on a supercharged motor any cam with any amount of overlap is bad. The theory being that boost will escape out the exhaust along with all the fuel while both intake and exhaust valves are open. Now valve overlap can be bad. If an engine has exhaust pressure higher than intake pressure like most turbocharged motors then it's possible for exhaust to dilute the intake charge during an overlap period. It's also possible to use so much overlap that a belt driven supercharger won't be able to provide much boost because it can escape out the exhaust valve. This is especially bad with an internal compression type supercharger (i.e. a Lysholm screw type, or a centrifugal) as the motor will have to use power to generate boost it won't use. However the right amount of overlap will help a supercharged motor. Here is a quote from  General Electric. "Maintaining a high manifold pressure ahead of the intake valves allows the use of "valve overlap" in the engine, so that the intake valve opens just before the exhaust valve closes at the end of the exhaust stroke. This allows the compressed mixture from the intake manifold to scavenge the spent gases out of the clearance volume of the cylinder and also to improve cooling of the exhaust valve." In case you are wondering why G.E. cares about valve timing, it's because they built most turbochargers and superchargers for the military during World War 2.

Overlap can be bad. However on a supercharged motor the right amount will be good.

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #983 : Čet 10:29:53 15.07.2010. »
supercharger nema turbinsko kolo na izduvu da gusi izlaz gasova... turbo ima... zato je backpressure kod turbo motora veliki, posebno na visokim obrtajima... dane pominjem sudaranje pulseva u svim izduvnim granama sem Equal Length... svi ostali dizajni sudaraju pulseve i prave backpressure veci nego sto treba da bude...

to mozda prodje kod superchargera... vidim i zasto... ali kod turba... ne...

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #984 : Čet 10:50:40 15.07.2010. »
Ok ajde da si probam ovo sve protumačiti...

Ili su mi bregaste u k ili timing bregastih, što ja naravno mogu vidjeti samo odokativno, jer nemam ni specijalni alat ni blokade, nit bi znao komparatorom pogledati jeli to ok ili ne.

Znači ostaje mi da ga probam dobiti još malo na paljenju za koji stupanj, odnosno gađati da vidim hoće li se ponašati bolje pomicanjem paljena. Koliko je moj laički mozak mogao shvatiti, većinom se usred obrade glave i tih ostalih drama koje dođu s vremenom dogodi da to sve kasni, znači da bi mogao paljenje staviti još malo ranije?

Ili da se vozim ovako sa slabim turbom koji troši kao tatra, dok ne nađem nekoga koji će ovu teoriju pretočiti u praksu i napraviti mi to da sve fercera uz moju asistenciju naravno i za neke novce koje si mogu priuštiti. Sve sam se do sada nekako usudio raditi sam većinom i nisam auto htio nigdje voziti, jer mislim da je smisao da čovjek ako si kao slaže taj auto nešto o njemu i zna, ali ovo je stvarno van mog dosega i previše za jednog ekonomista  :nod:

Što bi babe rekle kod nas

Man´ se čorava posla

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #985 : Čet 11:05:38 15.07.2010. »
ako bregaste nisu tamo di trebaju bit neces nista dobit pomicanjem paljenja, samo ces ga lagat, a u lazi su kratke noge.

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #986 : Čet 11:20:55 15.07.2010. »
Ne znam, odokativno se sve super poklapalo sad ga znaj. Što ti misliš šta mi je činiti? Ono što babe kod nas kažu?  :nod:

Btw, hvala Igoru na ovom prekrasnom trokutu volana

Uploaded with ImageShack.us

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #987 : Čet 12:42:37 15.07.2010. »
Protumaci to ovako...

Ako si siguran da je sve na fabrickim oznakama i da glava nije guljena vishe od 0.1mm nemas oko cega da brines...

ECU ti nije cipovan... premeri bregaste da se nisu mnogo pojele... imas te mere u onom Petrol engines delu uputstva ja mislim i ne brini... paljenje stavi na 9 i promeni svecice na neke malo hladnije, mozda ih spusti na 0.5 zbog obrtaja i pevaj... eventualno idi Jim K. metodom... idi na eko tester i sa otvorenim AFM-om i onim imbusom na pola odvrnutim (6 od 12 okreta) steluj smesu na fabricku ili malo jacu preko opruge afm-a...

potrosnja ce uvek biti sumanuta na boostu... to je odlika svih turbo motora... jer turbo motor ne koristi benzin samo za pravljenje konja... vec i za hladjenje cilindara...

znam, pouzdano, licno izmereno da ovaj auto trosi 8.5l/100km kada ne ides u pozitivan boost... dakle autoput do 130km/h, peta brzina...
takodje znam da ako zakopas papucicu u patos meni je popio 26l/100km...

takodje TS mi je pio 22l/100 iste voznje, tako da jednacina odnosa tezine noge i brzine praznjenja novcanika je ovde malo vishe izrazena...

Offline rogi75ri

• 3.0
« Odgovori #988 : Čet 12:46:46 15.07.2010. »
Ne znam, odokativno se sve super poklapalo sad ga znaj. Što ti misliš šta mi je činiti? Ono što babe kod nas kažu?  :nod:

Btw, hvala Igoru na ovom prekrasnom trokutu volana

Uploaded with ImageShack.us

:good: ja se nadam da je ok
CH style

Dora

• Gost
« Odgovori #989 : Čet 13:07:17 15.07.2010. »
Čak je i dragi Jim shvatio da je atmo kesa a turbo prava stvar :) U poslednjoj knjizi ima samo dve strane o turbo motoru a sad ima dve turbaljke :)