Autor Tema: 1.8 Turbo ´86  (Posjeta: 90143 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Interceptor

• 3.0
Odg: 75 1.8 Turbo
« Odgovori #825 : Čet 23:41:32 23.12.2010. »
koliko znam pierburg ispusta odredjen tlak koji ide u WG i time ga vara, to recimo na Dedri sluzi da ode u overboost. inace da bi imao stalan tlak dovoljno je turbinu direkt u WG ustekat te namjestit tlak preko sipkice. tako to radi kod normalnih turbomotora. za ačfu 75 neznam.

Pa to sam i napravio direkt turbinu u wg i nategnuo šipkicu, tlak nije dovoljan, a nema mjesta na šipkici, nit je stalan,nego nabije 0,5 i onda kasnije ode do 0,7. Znači i da oću ne mogu namjestit tlak veći od toga jer nema više navoja, skroz sam zategnuo.

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #826 : Pet 07:58:11 24.12.2010. »
Citat:
Kad samo isčupam cjevčicu WG i pustim tako otvoreno tlak leti do kraja i bez kraćenja šipkice.

Na koji to način pierburg ventil može povećat tlak?????

prosto...

pierburg dolazi u sustini izmedju turbine i wg-a... tako da preseca signal izmedju njih... odnosno krade ga i daje svoj signal... uzima pritisak iz turbine i pusta ga u usis nazad...

kada je ukljucen pierburg, wg je nastelovan za 0.3 bara... zbog toga sto je to safe mod... i kada je on potpuno otvoren onda imas samo 0.3 bara boosta...

sve ostalo je program iz kompa kojim on kontrolise boost... dakle dok je pierburg zatvoren to je kao da nemas wg... dakle punice beskonacno... dok moze turbina...

kada radi kako treba... dakle po programu koji ide tipa, drzi zatvoren pierburg do 3200 obrtaja... a 3300 frekvencija pulsa je 3 u sekundi... na 3400 je 4 u sekundi itd... to je program koji je dovoljan da se odrzi 0.65 bara kroz obrtaje... naravno na 6000 je recimo 30 u sekundi jer mora ubiti 1.5 bar boosta na 0.65 ili 0.75...

sto znaci da ako iskljucis pierburg vracas se na 0.3 bara... dok manualno ne namestis sipkicu na sta vec hoces... ili ne uzmes manual boost valve i sa njim nastelujes sta hoces...

zato je bitan onaj check iz uputstva (ako zelis da ti radi fabricki sve)... na 4 psi koji se dovede na wg sipkica se mora izvuci 1.25mm... i na to se steluje da bi operacija pierburga uvek bila kako treba... tj. kada to tako nastelujes onda si siguran da wg i pierburg rade kako treba i sta treba i onda ako nece da boostuje trazis gresku negde drugde...

vakum u usisu kod leptira treba da je tacno "350 on scale N" sta god to bilo...

stelovanje turba je kao stelovanje karbova... tj. jos gore... jer ti treba veoma specijalan alat...

stelovanje ler gasa i tranzicionog gasa je isto pakao... sve to moze da se sredi po sluhu... ali ako stvarno zelis da ti trosi koliko treba i da radi kako treba... postoji samo jedan nacin... koji je danas za nas skoro nemoguc zbog nedostataka opreme specificne za ovaj auto... zato se i ljudi bune da auto ne radi... on radi i radio bi da mozes da ga nastelujes sa svim tim alatima koje su oni smislili za tu svrhu... zato je i lakse izbaciti celo djubre napolje i preci na map... i zbogom svemu ovome...

[privitak je izbrisao admin]

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #827 : Pet 11:15:20 24.12.2010. »
Znači ako nema više navoja na WG-u zavrnut do kraja i on ne puni dovoljno, samo stavim manual bost controler i pomoću njega ću moći povećati tlak?

Al nije mi jasno zašto vama dvojici turbina odmah puni preko jedan kad maknete pierburg...

« Zadnja izmjena: Pet 11:29:26 24.12.2010. Interceptor »

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #828 : Pet 11:35:03 24.12.2010. »
Citat:
Al nije mi jasno zašto vama dvojici turbina puni preko jedan kad maknete pierburg...

pa zato sto je tehnicki zatvoren WG...

mislim meni je kada je sipkica do kraja kao zatvoren... ode preko 1.5 lagano...

kada odvrnem sipkicu za bukvalno 45* puni 1.2 bara, 90* je vec oko 1 bar a na pola kruga od kraja je 0.7-0.8...

tako da... to je bas gusto... pre bih vole da mi sipkica stoji kao default na 0.3 i onda da ja preko ventila, tj. manual boost kontrolera stelujem koliko zelim...

taj boost kontroler je nista drugo nego vodovodna T racva sa 2 sisice za crevo na kraju i srafom + oprugom i kuglicom u sredini... realno djubre koje mozes sam napraviti ako imas gde da nadjes delove... ili ga kupiti sa ebaya britanskog za 10-20e...

realno ako ne zelis furati preko 0.65 imati pierburg je bolja opcija... jer ako ti auto ne radi sa njim velika je verovatnoca da tek preko toga nece raditi... tako da je to veoma opasno... i dalje ostajem pri tome da tek kada auto radi kako treba fabricki onda treba poceti cackati po boostu...

a zavrnuti sipkicu do kraja ili otkaciti wg potpuno je prakticno isto...

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #829 : Pet 12:48:16 24.12.2010. »
pa zato sto je tehnicki zatvoren WG...

mislim meni je kada je sipkica do kraja kao zatvoren... ode preko 1.5 lagano...

kada odvrnem sipkicu za bukvalno 45* puni 1.2 bara, 90* je vec oko 1 bar a na pola kruga od kraja je 0.7-0.8...

tako da... to je bas gusto... pre bih vole da mi sipkica stoji kao default na 0.3 i onda da ja preko ventila, tj. manual boost kontrolera stelujem koliko zelim...

taj boost kontroler je nista drugo nego vodovodna T racva sa 2 sisice za crevo na kraju i srafom + oprugom i kuglicom u sredini... realno djubre koje mozes sam napraviti ako imas gde da nadjes delove... ili ga kupiti sa ebaya britanskog za 10-20e...

realno ako ne zelis furati preko 0.65 imati pierburg je bolja opcija... jer ako ti auto ne radi sa njim velika je verovatnoca da tek preko toga nece raditi... tako da je to veoma opasno... i dalje ostajem pri tome da tek kada auto radi kako treba fabricki onda treba poceti cackati po boostu...

a zavrnuti sipkicu do kraja ili otkaciti wg potpuno je prakticno isto...

Jasno, al kod mene nije tako zato mi nije jasno ništa jer kad ja zavrnem do kraja, skratim ju onda ne puni preko 0,7 s time da prvo napuni 0,5 pa tek onda kasnije 0,7, a kad otkačim WG puni preko 1,5. Znači nije isto kao što bi trebalo... Možda kod mene nema dovoljno navoja zbog razlike u godištu.

Inače sada sam probao voziti sa obujmicama na svim vakum cijevima da budem siguran da nigdje ne curi, spojen pierburg...i svejedno opada boost, napuca 0,7 ili 0,8 ispod 3000 rpm i onda počne da opada do 0,6 i pred kraj obrtaja lagano do 0,55-0,5....Sve se bojim da mi šišti tamo pored WG-a zaklopke gdje je pukotina na kućištu. Kapnulo mi je tamo nešto ulja i to je šištalo, baš se vidi plavi dim kako suklja iz pukotine... Ne znam da li tu može bježat dovoljn da pada tlak. Već je dosta duga pukotina nekih 4 cm...

« Zadnja izmjena: Pet 13:23:22 24.12.2010. Interceptor »

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #830 : Sub 13:04:02 25.12.2010. »
 :D:
« Zadnja izmjena: Pon 00:38:17 10.06.2013. Interceptor »

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #831 : Sub 18:45:03 25.12.2010. »
 :good: :bravo:

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #832 : Sub 20:46:49 25.12.2010. »
Citat:
I imam pucanje iz auspuha kad kočim motorom i nekad na šaltanju

imam i ja... opusteno... to im je neki fazon... losa kontrola injectora... ali je sexy...

Citat:
i dešava se da boost raste s okretajima

to je normalno... aktuatori ovi koje mi imamo su fabricki 3-7 psi... sto je bedno malo... i bez pierburga ili nekog boost kontrolera oni rade jadno... dakle delimicno otvaranje je na 3 psi.. sto je ~0.2 bara a potpuno otvaranje je na 7 psi sto je ~0.5... to je to... dakle da bi probio tih 0.5 moras ozbiljno skratiti sipkicu da se ne moze otvoriti skoro nikako... i boost onda polako creepuje, tj. curi sve vreme jer se wg pocinje otvarati na 0.2 bara vec....

a pierburg ga drzi konstantno zatvorenog do neke tacke... ali to je i frka i razlog zasto ljudi skidaju pierburg... "neka tacka" je tih magicnih 0.65 bara kada je sve nastelovano kako treba... zato se auto chipuje i skida se u ECU-u taj impuls za 0.65 bara vec se pierburg program pomera preko 8000 rpm-a ili disabluje puls na 0 ili kako to vec izabiraju da rade...

manual boost kontroler radi isto sto i pierburg samo ga ti pomeras an koliko hoces preko srafa... dakle namestas otpor kuglice da probije na nekom boostu... tj. dobijes istu stvar kao pierburg ali na koliko ti hoces... i dalje ce ti podici odmah boost na 1 bar recimo i drzati do kraja...

poenta je da mi moramo da podignemo gorivo da bi to radilo sigurno... a kada chipujes auto mapa je vec pomerena da injectori na WOT otvaraju duze i onda ti radi sigurno i na default pritisku goriva... onda izbacis pierburg i namestis boost preko MBC-a na 1 bar i dobijes raketu...

nego jesi li ti siguran da to nije QV...  jer QV ne drzi 0.75 uvek... on kao i v6 turbo ima overboost na 0.75... a 0.65 je i dalje standardan boost... dakle samo kada patosiras pedalu u QV-u on na 100% gasa daje 0.75 do nekih 5500 rpm-a sve ostalo vreme kada je gas <=99% radi na 0.65...

jer to opadanje boosta mi lici na QV overboost sa lose namestenim WG-om...

ozbiljno se razmisljam da probam taj chip... ima na ebayu oni grci kod kojih i Jim K. radi njegove alfe imaju 1 bar chip sa isljkucenim pierburgom za 60-70e...
http://cgi.ebay.co.uk/Performance-Chip-Tuning-Alfa-Romeo-75-Turbo-25bhp-/280599192032?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item415503e1e0#ht_2629wt_739

ili neki nemci koji obecavaju nekih 215 ks, 1.3 bara overboost... ali to ne znam kako i sta nikada nisam cuo za njih i te cifre mi zvuce sumanuto jer pumpa i injectori to ne mogu da furaju... a znam da dihtung glave fabricki tek to ne moze da fura... grcki znam da radi.. vide dyno-e i citao price od ljudi koji ga voze svakodnevno...

http://cgi.ebay.co.uk/ALFA-ROMEO-75-1-8-Turbo-chip-215HP-322NM-/170582566048?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item27b78364a0#ht_839wt_973

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #833 : Sub 21:09:25 25.12.2010. »
U originalu ne može biti QV jer je 86. godina, a jesu li centrale QV to ne znam ni kako provjeriti.

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #834 : Sub 21:17:42 25.12.2010. »
imam i ja... opusteno... to im je neki fazon... losa kontrola injectora... ali je sexy...

a pierburg ga drzi konstantno zatvorenog do neke tacke... ali to je i frka i razlog zasto ljudi skidaju pierburg... "neka tacka" je tih magicnih 0.65 bara kada je sve nastelovano kako treba... zato se auto chipuje i skida se u ECU-u taj impuls za 0.65 bara vec se pierburg program pomera preko 8000 rpm-a ili disabluje puls na 0 ili kako to vec izabiraju da rade...

Hm, pa meni s pierburgom ide i do 1 bar tj. kako namjestim šipkicu, lupi preko 1 , malo opadne pa drži recimo 0,9, onda sam produžio šipkicu pa sad drži 0,7, al prije toga je držao uredno nešto više....
« Zadnja izmjena: Pon 00:39:01 10.06.2013. Interceptor »

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #835 : Sub 22:21:38 25.12.2010. »
Da li QV vidiš po cetrali od paljenja, po broju ili jednostavno po naljepnici na njoj. Na QV je nanđarasta a obična je plava

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #836 : Sub 22:29:35 25.12.2010. »
99% sam siguran da nije narančasta. ...

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #837 : Sub 22:43:10 25.12.2010. »
Inače :truba:
« Zadnja izmjena: Pon 00:39:32 10.06.2013. Interceptor »

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #838 : Ned 01:37:09 26.12.2010. »
Da ti je auto chipovan video bi drugi cip u centrali a i to ne mozes znati dok ne znas koliko ti goriva daje auto... dakle wb02 sonda ili dyno sa autom.. pa kada predjes 0.65 bara da ne pocne da siromasi smesu... pa da topi klipove i ventile...

cip pomera vreme ubrizgavanja da ti da vishe benzina i da dodatno ohladi komore da ti ne bi stradao dihtung tako lako, ventili da ne bi se krivili od temeprature kao ni stradali klipovi i karike od oste... kao i naravno da ukida safe boost mode itd...

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #839 : Čet 13:01:30 30.12.2010. »
Probao sam ga baciti u safe mode sada kad sam povećao tlak na šipkicu i sad je 0,5 bara safe mode.  :lud:

Akp namjestim na 0,3 onda ne puni dovoljno. Tako da i dalje mislim da je problem opadanje tlaka. Jer sada kad puni 0,7, nekad ode i do 0,9 kad napucam gas u 1., 2. ali opadne na 0,7. Što će reći da da kad bi namjestio safe na 0,3, uspio bi napunit 0,7 i onda bi opao na 0,5.

Ne znam da li može smetati pukotina između afm-a i turbine, puklo je taman tamo gdje se steže plastična cijev na AFM, dosta velika rupa.
.
Isto tako i dalje mi preko 1 bar i više dok se ne zagrije auto, ali odmah opada, baš se osjeti kako oće počet punit i onda pusti, valjda pierburg kasni sa otvaranjem dok je hladan auto.  :82:

Potopio sam kompletan usis u kadu i napunio ga sa 0,7 bara i to pušta na sve strane, na AAV ventilu na dva mjesta, na spoju njegove cijevi na usis, kod svake šelne kod onih velikih guma usisa, tamo kod senzora za boost... i mislim si to je to, al spojim uricu da vidim dal opada kad ono na urici se uopće ne vidi da pada, tek kad ju pustim i pogledam opet kasnije vidim da je opalo. .Inače curi već i na 0,2 bara...
« Zadnja izmjena: Čet 15:50:38 30.12.2010. Interceptor »