Autor Tema: 2x 2.0 ts by Majstor 75  (Posjeta: 113861 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
Odg: alfa 75 2.0 ts by majstor 75
« Odgovori #285 : Ned 07:54:05 19.06.2011. »
A da ne zaboravimo veoma bitan detalj koji se cesto zaboravlja...

Srafovi glave...

u alu bloku?

koliko stezanja ce izdrzati pre nego sto popuste/istegnu se?

ti srafovi ne traju vecno... ljudi koji prave motore kazu 2-3 stezanja max... posle toga se menjaju i oni...

ljudi u tehnicki naprednijim zemljama su odavno usvojili da se svaki put kada skidas glavu i ravnas glavu i blok, menjas i srafove... tolerancije dovoljne da produva dihtng glave se mere u 0.010 mm

sta reci... 150.000 km + motor... sta mislis u kakvom su stanju ti srafovi? da li su se istegli? imas li dobar i precizan kilo-kljuc?

automehanika nije za nestrpljive/brzoplete/aljkave/stedljive, ako se pronalazite u bilo kojoj kategoriji nemojte da se cudite sto vam stvari ne rade i crkavaju...

Offline AlfaZD

• 2.5
  • **
« Odgovori #286 : Ned 10:09:02 19.06.2011. »
A da ne zaboravimo veoma bitan detalj koji se cesto zaboravlja...

Srafovi glave...

u alu bloku?

koliko stezanja ce izdrzati pre nego sto popuste/istegnu se?

kod ovih naših motora taj problem s istezanjem ne postoji.
ovdje nisu u pitanju šarafi glave, već pržunjere/brezoni/ili kako ih tko već zove. na istezanje nisu osjetljivi.
znao biti s njima drugi problem, a to je da ih pojedu galvanske struje, skroz pri dnu, gdje ulaze u aluminij.
to je bilo najčešće na 1300/105 blokovima, te ponešto na 1600/105 blokovima. na svim ostalima, pogotovo proizvedenima nakon 1971, vrlo rijetko.
očito je da to ima veze s kvalitetom aluminija, jer tom bloku gdje su stradale pržunjere, obično kroz neko vrijeme se pokaže i "trulež" aluminija na dosjedu košuljica.

Citat:
ti srafovi ne traju vecno... ljudi koji prave motore kazu 2-3 stezanja max... posle toga se menjaju i oni...

ljudi u tehnicki naprednijim zemljama su odavno usvojili da se svaki put kada skidas glavu i ravnas glavu i blok, menjas i srafove... tolerancije dovoljne da produva dihtng glave se mere u 0.010 mm

sta reci... 150.000 km + motor... sta mislis u kakvom su stanju ti srafovi? da li su se istegli? imas li dobar i precizan kilo-kljuc?

točno, na mnogim, pogotovo novijim motorima, gdje je glava zavidana šarafima, treba ih mijenjati. u svakom dobrom katalogu se mogu naći podatci za svaki pojedini motor, stoji da li se šarafi mijenjaju pod obavezno (npr. BMW, Opel) ili se mjere, da li su prešli zadanu dužinu (npr. PSA) pa se zavisno od toga odlučuje.
ja u radioni radim svakakvih auta, i pazim na to, garnitura šarafa za 4 cil. motor košta 120,00 - 150,00 kuna, dakle nebitna stavka prema mogućnosti reklamacije.

Citat:
automehanika nije za nestrpljive/brzoplete/aljkave/stedljive, ako se pronalazite u bilo kojoj kategoriji nemojte da se cudite sto vam stvari ne rade i crkavaju...

:nod: :nod:

Offline AlfaZD

• 2.5
  • **
« Odgovori #287 : Ned 13:33:26 19.06.2011. »
koja ti je to brtva glave ? ne kužim baš na slici,
napiši ili stavi sliku gdje se dobro vidi.
i, pazi: često se u nekakvoj garnituri nađe brtva glave drugog proizvođača, npr. u garniturama Payen ili Ajusa su ponekad znale biti brtve glave Goetze. proizvođači muljaju.

Offline majstor75

• 3.0
  • lipo ide zadovoljan sam
    • http://www.facebook.com/mario.jurlina
« Odgovori #288 : Ned 13:44:23 19.06.2011. »
koja ti je to brtva glave ? ne kužim baš na slici,
napiši ili stavi sliku gdje se dobro vidi.
i, pazi: često se u nekakvoj garnituri nađe brtva glave drugog proizvođača, npr. u garniturama Payen ili Ajusa su ponekad znale biti brtve glave Goetze. proizvođači muljaju.

brtva glave je glaser a prsteni su szakal metal!
Alfa se lako zgadi čoviku ako nema pravog majstora jer su jako specifične i skupe za odrzavanje...  by Nikola Božić

Offline AlfaZD

• 2.5
  • **
« Odgovori #289 : Ned 14:01:33 19.06.2011. »
glaser je onako, sredina kao ajusa.
a firma prstenova mi je potpuno nepoznata, ali to ne znači da su loši, samo ih još nisam sreo.

Offline Isus

• 3.0
  • Internet mehaničar
« Odgovori #290 : Ned 14:31:02 19.06.2011. »
Zaboravio sam tko radi karike za Szakal, no poznavajući reputaciju Szakala ne vjerujem da su škart ( što bi recimo sumnjao da se radi o TQ- Tokić Qrap  ;))
stojadin, milicija edišn

Offline majstor75

• 3.0
« Odgovori #291 : Ned 14:36:56 19.06.2011. »
Zaboravio sam tko radi karike za Szakal, no poznavajući reputaciju Szakala ne vjerujem da su škart ( što bi recimo sumnjao da se radi o TQ- Tokić Qrap  ;))

ma jedino me ta brtva brine!  :82:

ali nema veze ispitat cu sve to još, jel nema ugradnje škarta!
makar nikad ne složio motor!  :nod:
Alfa se lako zgadi čoviku ako nema pravog majstora jer su jako specifične i skupe za odrzavanje...  by Nikola Božić

Offline Isus

• 3.0
  • Internet mehaničar
« Odgovori #292 : Ned 15:17:18 19.06.2011. »
ma nije glaser totalni škart. Ja ne bi h brinuo bit će dobro.
stojadin, milicija edišn

Offline majstor75

• 3.0
« Odgovori #293 : Ned 15:19:42 19.06.2011. »
ma nije glaser totalni škart. Ja ne bi h brinuo bit će dobro.

ma znam ali što će mi brtva ako mi se glava odvida nakon par miseci!

uložim 500 eura u motor za za 6 miseci opet šerafljenje!
neželim to!!!

Offline majstor75

• 3.0
« Odgovori #294 : Ned 16:18:03 19.06.2011. »
ajmo napolje s pameti. Bar mi nije bed priznat i reć neznam ili nije mi jasno, nitko se nije rodio pametan.

u pravu si nije ni meni jasno ali vidiš što čovik kaže? nisam ni ja nikad to doživio ali vidiš da se događa!

Offline ljube-kugla

• 3.0
« Odgovori #295 : Ned 22:32:13 19.06.2011. »
glava poravnata u prolece i posle par meseci pred zimu pusti dihtung sa prednje strane kod lanca,sve bilo lepo zategnuto,dotezana glava

nije bilo mnogo vode u ulju,ali je ulje pobelilo i digne nivo,dovoljno je i 0.2l da napravi haos u motoru

ove zime necu dirati nista,da vidim sta ce biti

za sad mi samo balavi oko dihtunga

kod nas 90% delova je made in PRC (kina)

svakavog skarta ima,recimo kvacilo za yuga made in PRC,ramena i spone takodje

kvacilo je probano i trajalo je tog dana a ramena kraca od normalne duzine a nisu za fiata 127 duza su od njih i ko je tu lud a cena smesna

odosmo u off ali je istina

Offline tomo75

• 3.0
  • KUM
« Odgovori #296 : Pon 00:05:49 20.06.2011. »
evo  moje su brtve na 24v obje glaserove i nema problema nikakvih več 2 godine auto radi  :neznam:
samo te gas može spasit?

Offline ljube-kugla

• 3.0
« Odgovori #297 : Pon 08:11:45 20.06.2011. »
ne znam sta sam ja montirao ali i glasera ima u kopiji,ja znam da je dihtung glave uvek kostao i da je to bilo samo da nije on,a sad kosta kao i dihtung usisa i izduva i jeftinije,pa ko ga pravi i od cega

svasta je moguce,jer sam citao negde da se bas glaser pokazao dosta dobro,nemam poima,vise nisam pametan

ja preneo moje iskustvo,mada je i sad glaser na motoru ali cu iz preventive da kupim jedan,pa nek stoji

Offline majstor75

• 3.0
« Odgovori #298 : Pon 15:00:43 20.06.2011. »
ne znam sta sam ja montirao ali i glasera ima u kopiji,ja znam da je dihtung glave uvek kostao i da je to bilo samo da nije on,a sad kosta kao i dihtung usisa i izduva i jeftinije,pa ko ga pravi i od cega

svasta je moguce,jer sam citao negde da se bas glaser pokazao dosta dobro,nemam poima,vise nisam pametan

ja preneo moje iskustvo,mada je i sad glaser na motoru ali cu iz preventive da kupim jedan,pa nek stoji

ljube koliko dugo ti je glaser sada na autu? :82:

Offline Isus

• 3.0
  • Internet mehaničar
« Odgovori #299 : Pon 22:29:46 20.06.2011. »
zapela mi je jedna stvar za oko made in PRC, moj glaser koji sam stavio na 145 je made in EU.
Lako moguće da u tom leži problem.
stojadin, milicija edišn