Autor Tema: spustanje/dizanje prednjeg kraja  (Posjeta: 28436 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
Odg: spustanje prednjeg kraja
« Odgovori #15 : Ned 00:14:52 15.06.2008. »
i ne miješaj lijevu i desnu torziju.

da nebi krcnula  :D:

Offline JureMTK

• Consigliere
  • 3.0
  • Mala garava
    • Alfa 75
« Odgovori #16 : Ned 00:16:36 15.06.2008. »
Jebeno je to, nisam vidio, ali su mi pričali !
" suknjice kratke pa pokrivaju kao i alfin fabricki branik sto pokriva zadnji deo auta,vidi se do prednjeg lonca,tako i ove a kad dignu ruke da se vesele,kao na naglom kocenju,vidi se ceo patos,do motora ha,ha,ha "

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #17 : Ned 00:18:51 15.06.2008. »
pa nista strasno, od mike je pukla na driftu u porecu. skor pa se nije ni skuzilo. dobro drze stos gume  :zvizd:

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
« Odgovori #18 : Ned 06:22:41 15.06.2008. »

Ako nema zabilježeno, nitko više ne može to pogodit od oka s prve!

Može, može, i onda ne virovat sam sebi i maknit jedan zub, pa skontat da je iz prve pogodio i opet rastavljat :lol:
___/=====\°/=====\___

Offline Gusti

• 2.0
  • **
« Odgovori #19 : Uto 08:56:02 17.06.2008. »
Evo, sredio! :yahoo: Nije bilo tako srašno, na jednoj strani je torzija išla unutra sa prve a na drugoj sam pokušavao par puta i pogodio. Kad mjerim donje rame do ruba blatobrana, razlika je slaba 2 centimetra. Želio sam slaba tri ali jebi ga. Nekako sam brojao i zube (u manualu piše, da je kod nekih torzionka razlika zuba 1,5 mm a kod drugih 2 mm), jer sam stavio deblije torzije od TSa bio sam siguran da moram računat 2 mm razlike i tako mislim, da sam brojao 13 zuba ali nisam siguran. Ali dobro, videt ču danas kad zmontiram ramene i diske (isto od TSa), stavim kotače, vratim haubu i moj projekat swapa je završeeeeeen!!! :yahoo: :yahoo: :yahoo:

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #20 : Uto 09:45:17 17.06.2008. »
samo vrati rukavac sa diskom na donju kuglu, nemoras ni stezat, stavi kotac i vidi jel dobro.

dadozd

• Gost
« Odgovori #21 : Sri 13:56:21 08.10.2008. »
Pozdrav momci.
Evo da se i ja uključim malo u raspravu...

Kod spuštanja prednjeg kraja trebalo bi obratit pozornost na nivelaciju stražnjeg kraja...
Radnje moraju biti sinhrone jedna drugoj jer dolazi do promjene centrifugalnog težišta vozila.
Cilj bi trebao biti da se izjednači sila na dva vanjska kotača u zavoju, ukoliko se to ne postigne spuštanje radi još goru stvar a to je kompletan negativan utjecaj se prebacuje u većini slučajeva na prednji vanjski kotač u zavoju.
Tu dolazi u prvom redu do uvijanja šasije na središtu karoserije i onda naravno do utonuća vanjskog prednjeg kotača i to rezultira podupravljanjem i proklizavanjem.
Iako kod Alfe De dion taj kontraefekt dosta brzo korigira ali svejedno je potrebna reakcija...
Ima raznih metoda umanjenja tog efekta postavljanje dodatnih opruga na amortizer, stavljanje debljih balans štangi...
No prva i najbitnija radnja je pogodit omjer visina prednjeg i zadnjeg kraja.
Hoću reći mijenja se težište vozila i treba bit oprezan ...
To nećete primijetit na driftanju jer tu  nema nekih G opterećenja ali u brzim prolascima kroz zavoje bez težnje driftu to se itekako osjeti i jako je opasno.
LP

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #22 : Sri 14:23:09 08.10.2008. »
a posto je 75ica 50-50 potrebno je imat slicne opruge napred i iza. moze malo tvrdji prednji kraj. amortizeri su isti i to je manje vise to. i da, auto bi trebao bit ravan ili mozda 1-2 cm nizi napred. balanstange su isto rjesenje ali onda se priblizavas zavisnom ovjesu.

Bane

• Gost
« Odgovori #23 : Čet 11:19:45 09.10.2008. »
dadozd  :good:

Spuštanjem prednjeg kraja spušta se prednji roll centar.
S obzirom da naprijed imamo dvostruke vilice koje funkcioniraju dobro samo na serijskoj visini ili spuštene za pola zuba, kad se spusti za zub ili više, onda se poremeti geometrija. Na SZ/RZ je to riješeno sa većom visinom rukavca kotača, pa je donja vilica opet paralelna sa tlom, ali to onda diktira barem 16" felge.

Većina uspješnih trkaćih auta ima roll centar od -3 do +10 cm od razine tla. Serijska 75 ima ga na oko +3 cm. Kad se krene spuštat prednji kraj onda pada debelo ispod zemlje. Radi toga je u zavoju manji transfer mase preko roll centra, i zapravo kad se spušta ispod tla tranfer je negativan. ali to onda znači da opruge i torzije moraju preuzet veću masu. Usput se povećava i poluga između težišta i roll centra pa je veći moment zaokreta. U prijevodu - veća sklonost prema naginjanju. I jače uvijanje šasije.
Serijska 75 sa tanjim torzijama ima premekan prednji kraj u odnosu na zadnji. A torzije od V6 su skoro pa dobre - ali samo ako je četverac unutra.
Izraženo u brojkama, frekvencija kotača za prosječne limuzine je 60-80 CPM (cycles per minute), za sportske makine 80-100. Trkaći auti idu od 120 nadalje.
75 sa tanjim torzijama ima ispred oko 65 cpm, a iza 75 cpm. Što je premalo ako je asfalt ravan.
Ako se uzmu deblje torzije (23,4 mm) prednji kraj se diže na blizu 80. Za dobit dovoljnu frekvenciju za stazu, ali još uvjek upotrebljivu na cesti trebalo bi ić barem sa 27 mm torzijama, pa podesit zadnje opruge i balans štange. Ako je unutra V6 onda treba još više.

Funkcija balans štangi je da kontroliraju naginjanje i djeluju kao dodatne opruge. Također se koriste za fino balansiranje transfera mase između vanjskog prednjeg i stražnjeg kotača.
I ne znači da ako se auto naginje da ne drži cestu. Dosta je pogledat slike starih GTA da se skuži koliko se naginju a osvojile su sve što se osvojit dalo.

Stražnji kraj mora bit oko 10 posto tvrđi od prednjeg (za vožnju u pravcu, da se zadrži maksimalno prianjanje).  I nekoliko cm niži.
U zavoju je situacija puno kompliciranija i tu presuđuju balans štange, sa kompleksnom matematikom.

Teorija ovjesa je najkompliciranija stvar na autu, jer se neda mjerit. Snagu i moment motora ili silu kočenja recimo, je lako mjerit i usporedit, ali ovjes nemože.

Ponekad bolje ostavit stanje kakvo je, nego radit nešto napamet.  :drive:

Bane

• Gost
« Odgovori #24 : Čet 11:21:23 09.10.2008. »
Uf tek sad vidim koliki sam post napisa...  :shock:

:kenj: :ruganje:

dadozd

• Gost
« Odgovori #25 : Čet 17:15:26 09.10.2008. »
 :drink:

Definitivno se slažem sa spuštanjem se u većini slučajeva dobije problem ako se ne napravi kako triba...
spuštanje vuče još brdo radnji da bi se dobio nekakav rezultat...
Kod naših tralja je najbolje ne dirat prednji kraj, malo spustit zadnji i to je too..
Dobri amortizeri i opruge i naravno pobacat sve one gumetine sa ovjesa da se ne miijenja geometrija u svakom boljem ulasku u zavoj..
A za drrift to je nebitno .. samo da se ne ljulja ko R4  :alfa: 

Uzzy

• Gost
« Odgovori #26 : Čet 19:02:54 09.10.2008. »
Ma kenjate bez veze  :DD: :DD: :DD: uvatite se radit nesto,jer teorija je jedno,a praksa skroz nesto drugo

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #27 : Čet 20:17:02 09.10.2008. »
neznam zasto pise da je bolje tvrdji zadnji kraj ( ako sam dobro procitao ) ali to napravi na 75ici i na prvoj grabi ce te prestic guzica, ako si u zavoju.

ja preferiram napred tvrdo , iza malo mekse , napred nize a iza vise. totalno obratno od teorije. razlog jednostavan. nekad vozim i 4 osobe pa mi treba visina iza, ne zelim da me odrokava u zavoju zadnji kraj, a i oce blago u drift sa takvim setupom. ja zadovoljan.  :drive:

Uzzy

• Gost
« Odgovori #28 : Čet 20:35:41 09.10.2008. »
Ma kakav tvđi zadnji kraj  :shock: :shock: :shock:,ja san ukrutija prednji 200%,a zadnji 50% i opet mi se cini pre tvrdo nazad pa cu otpustit konija jos po kruga i belansicu na najmekse + stavit peraju na zadnju haubu
Također cu spustit zadni kraj za nekih 20mm

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #29 : Čet 20:41:42 09.10.2008. »
uzzy jesi primjetio da je taj koni cudan. tj kad ga stavis na najmekse i krenes prema tvrdjem da se gotov nist ne dogadja ( pod rukom ) tek pred kraj se pocne primjecivat. recimo da zadnjih par stupnjeva tvrdoca naraste ko kvadratna funkcija. ma vraga kvadratna, na 4 potenciju.  :hm:  ja sam napred zategnuo do kraja i onda vratio za milimetar.