Autor Tema: spustanje/dizanje prednjeg kraja  (Posjeta: 28322 )

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
spustanje/dizanje prednjeg kraja
« : Pet 02:38:18 06.06.2008. »
spustanje prednjeg kraja se radi tako da se digne prednji kraj na tronosce, skinu kotaci, izbije donja kugla. cijela glavcina sa diskom i celjustima i gornjim ramenima se tada oslobode. njih treba zavezat za nesto gore da ne smetaju.  sad treba odsarafit donji kraj amortizera i probat izbit balanstangu iz donje vilice. ako neide, oslobodit balanstangu na polumjesecima na karoseriji, pa nek visi. bitno je da vilice ne utjecu jedna na drugu. sad je donja vilica potpuo slobodna i treba izmjerit od neke tocke (ja uzimam od amortizera ) udaljenost.
sad dolazi tezi dio. treba izvuc torzionku, najbolje da ogulite gumu oko 5cm sa svakog kraja torzionke da vidite za radite. ubacuje se alat za izvlacenje i lagano se napinje. ako nece van, treba udrit par puta po torzionki i po vilici pa ce popustit. opet treba napet alatom torzionku i ponovit postupak ako nece van. kada izađe treba dobro ocisti zube na torzionki i po mogucnosti u vilici. natopit sve sa uljem i masčobom. vilica se sada podesi na zeljenu visinu i to tako da ako zelimo spustit auto 3cm, podignemo vilicu 3cm od pocetnog polozaja koji smo izmjerili. najbolje sa krokodikom podizat vilicu dok ne dodjemo do zeljene visine. sad treba torzionku vratit na mjesto, vjerojatnost je 1/34 da ce te pogodit, treba malo strpljenja. znaci okretat ju treba dok ne krene ulazit. meni treba u najgorem slucaju oko 5 minuta da pogodim , a nekad pogodim iz prve. napucat torzionku do kraja i drugu stranu isto tako te vratit sve kako je bilo.  :drive:

evo da nadovezem stvar sa slikama

izmjerite stanje

oslobodite donju kuglu i amortizer te objesite rukavac sa gornjom vilicom da ne smeta i opterecuje vilicu te izmjerite razmak vilice od neke tocke( ja sam uzeo od najvise tocke unutar blatobrana)

sa alatom izvlacite torzionku (AKO SKIDATE VILICU NE UDARATI PO TORZIJI U SMISLU IZBIJANJA, NEGO ALATOM IZVLACIT!!!!)

isti postupak vrijedi i za drugu stranu

namjestite vilicu sa onoliko cm koliko zelite od odabrane tocke ( uzeo sam 3 prema dole da podignem auto za 3 cm )

i onda gadjate tozionku tako da je rotirate dok ne upadne u vilicu ( zubi prvo upadnu u traverzu iza, a tek onda u vilicu, pomazem laganim udarcima po torzionki iza i ako su udarci tupi znaci da se zubi nisu poklopili sa vilicom, tada se izvuce malo van , okrene i ponovno)

sve fino postezete i ako vam kisa ne poremeti planove, gotovi ste za najvise sat vremena

evo prestala kisa i krajnji rezultat je ovakav
« Zadnja izmjena: Uto 12:00:22 09.12.2008. Superfly TNT »

Offline JureMTK

• Consigliere
  • 3.0
  • Mala garava
    • Alfa 75
Odg: spustanje prednjeg kraja
« Odgovori #1 : Pet 15:52:41 06.06.2008. »
Kad ti ovo pišeš, zvuči tako jednostavno!   :D:
" suknjice kratke pa pokrivaju kao i alfin fabricki branik sto pokriva zadnji deo auta,vidi se do prednjeg lonca,tako i ove a kad dignu ruke da se vesele,kao na naglom kocenju,vidi se ceo patos,do motora ha,ha,ha "

Offline ciccio-75

• 3.0
  • low rider
« Odgovori #2 : Pet 16:35:16 06.06.2008. »
preporucam spustanje za 2 zuba..... :drive: :tup:

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #3 : Pet 16:37:32 06.06.2008. »
da da i onda , pazi saraf na cesti  :drive:, tras nema kartera

Offline Gusti

• 2.0
  • **
« Odgovori #4 : Ned 20:25:03 08.06.2008. »
Ja sam danas probao vadit torzijonku sa šarafom od kardana i veliku gedoru. Šaraf sam stegnuo, torzijonka ne mrda, stegnem još malo i ode navoj u torzijonku  :bad: Tako, da sad nema ništa od TS torzijonke (htio sam prestavit sa TSa na moju 1.8 - dobro sad je i moja TS  :yahoo: ali ovjes je još od 1.8, ali dobro spustit ču svoju oriđiđi. Jebi ga.)

Da pitam i ovdje, kad več imamo dva foruma ;)
Kako za vraga se skine spodnja kugla na roki na prednjem ovjesu??? Cijeli dan je nabijam, probao sam radapcigerom za skidanje jermenice, macolom....ne ide dole nikako! Šta da radim, tražim neki specialni alat ili veču macolu? :x

Offline JureMTK

• Consigliere
  • 3.0
  • Mala garava
    • Alfa 75
« Odgovori #5 : Ned 20:48:49 08.06.2008. »
Odgovorio sam ti na drugom forumu....a sa torzijama od TS-a nećeš dobit ništa, jer su na 1.8 i 2.0 iste torzije.
" suknjice kratke pa pokrivaju kao i alfin fabricki branik sto pokriva zadnji deo auta,vidi se do prednjeg lonca,tako i ove a kad dignu ruke da se vesele,kao na naglom kocenju,vidi se ceo patos,do motora ha,ha,ha "

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #6 : Ned 20:58:17 08.06.2008. »
evo i ovdje

ako je donja kugla, stavi krokodilku ispod kugle i napni vilicu prema gore, toliko da pocne dizat auto. uzmi 2 cekica i jedan nasloni na rukavac(to je ono sta ide oko kugle) drugim cekicem udari po rukavcu na suprotnoj strani gdje si naslonio cekic. svaki put kad lupis po rukavcu cekic sta si naslonio ce odskocit. dobit ces efekt dum-dum i nakon 3-4 udarca treba rukavac past sa kugle. jesi shvatio?

Offline Gusti

• 2.0
  • **
« Odgovori #7 : Ned 21:16:58 08.06.2008. »
Odgovorio sam ti na drugom forumu....a sa torzijama od TS-a nećeš dobit ništa, jer su na 1.8 i 2.0 iste torzije.

Hm, pa to mi svi govore, ali ja sam skidao gumu sa obe torzijenke i na 2.0 TSu je 1 mm debljija. Amortizeri su "Spica" na obe alfe, na 1.8 sivi a na 2.0 crni, prednji stabilizatori su iste debeljine, zadnji je na TSu 1 mm deblji. Ne znam u čemu je fora, ali oba avta sta tvrda kad jih ljuljaš na mestu a u vožnji je TS bio ko gokart a moja 1.8 se je fino naginjala po zavojima. Ne znam gde je razlika ali ovjes na Tsu bio je super kompromis, tvrd, bez naginjanja, i malo niži... možda su bili kemijani amortizeri ali po filingu se mi čini da oni crni nisu ništa trši od sivih na moji alfi.

Hvala za savjete, sutra ču probati izbijati donju kuglu kako kažete, pa da vidimo.

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #8 : Ned 21:18:47 08.06.2008. »
ts ima deblje torzionke, iste ko v6

Offline Gusti

• 2.0
  • **
« Odgovori #9 : Uto 11:15:49 10.06.2008. »
Superfly Tnt, kako imaš ti složen ovjes na svojo crveni TS? Koliko je spušten, kakvi amortizeri? Malo sam gledao filmiče i foto sa Grobnika i ne čini mi se da se puno naginje a kako znam torzijonke nemaš od TSa? Trebam neku referencu za brojanje zubi na torzijonkah :ok:

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #10 : Uto 11:31:19 10.06.2008. »
ja sam na torzionkama od 1.6, one najtanje(kakve ti imas) napred mi je zuti koni zavrnut na 80% a imam i double sway bar. mozda to pomaze. ali iza mi je premekan. imam preradjene skodine amortizere i serijske federe(presane) i sway bar od 2.0 ts. spustena je za 1 zub na vilici(znaci samo sam vilicu izvukao i dignuo ju za jedan zub). mozes i tako ali moras pazit onda na grbe na cesti.
« Zadnja izmjena: Uto 11:32:03 10.06.2008. Superfly TNT »

Offline Gusti

• 2.0
  • **
« Odgovori #11 : Sub 23:23:02 14.06.2008. »
Samo da provjerim; ako spustas prednji kraj tako, da izvadis torzionke i samo podesiš/podigneš vilicu za recimo 2 cm, tada je moguče torzinku stavit nazad samo u jedno poziciju?

Šta sam napravio? Uspio sam izbit torzionke sa 2.0, prije sam jih fino markirao bojom i kad sam jih izbijao sam lijepo prolivao gore WD40 i naravno sprao markacije i boju sa torzijonke. :joj: Darovalka dijelova 2.0 TS bila je taman fino spuštena, pa sam mislio stavit torzije sa nje na svoju alfu i podesit na isto višinu, ali sad nemam više oznaka. Torzije su vani, ako stavim na svoju od TSa, podignem vilicu za 2 cm i gurnem torzijonku napred u vilicu, to bi trebalo biti ok? Ako dobro razumijem ovo http://www.hiperformancestore.com/AlfaSuspension.htm torzijonka bi trebala ulazit samo na jedno mjesto, ne može se ništa pobrljat?

Offline JureMTK

• Consigliere
  • 3.0
  • Mala garava
    • Alfa 75
« Odgovori #12 : Sub 23:32:46 14.06.2008. »
Torzija ti može ući na samo jedno mjesto, da, to je istina, ali u 36x28 kombinacija!

Pa da ti auto ostane nakoso!

Sad ćeš morat metodom pokušaja i pogreške rješavat to.

Ako nema zabilježeno, nitko više ne može to pogodit od oka s prve!

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #13 : Ned 00:01:40 15.06.2008. »
ako sve dobro ocistis i podmazes uljem ili masti. nemas nikave probleme ponovno izvadit torzionku , ici ce ti rukom van. moj savjet : otpusti gornju vilici kako pise gore na pocetku i balansatangu i amortizer. izmjeri koliko je vilica sada udaljena od ruba blatobrana.  kad stavis torzionku od TS namjesti vilicu za onoliko cm prema gore koliko zelis da ti se spusti auto. fiksiraj vilicu krokodilkom. probaj gurat torzionku ako nece znaci nisi pogodio zube. zaokreni za nekoliko stupnjeva probaj opet, i tako dok ne pogodis. zapamti da ti prvo udju zubi na straznjme kraju torzionke a nakon 5-6mm pocne ulazit u prednju vilicu. nakon 10-15 pokusaja ce ti upast, a mozda i iz prve . sretno

Offline AlfaZD

• 2.5
  • **
« Odgovori #14 : Ned 00:06:20 15.06.2008. »
na vilicama, torzijama i mostu postoje tvorničke oznake "faze", za montažu na standardnu visinu.
potraži, očisti šporkicu i ruzinu ako je ima, to su mala crta, i 0 (nula).
i ne miješaj lijevu i desnu torziju.