Autor Tema: popis potrebnih dijelova i postupak ugradnje FWD V6  (Posjeta: 5394 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
popis potrebnih dijelova i postupak ugradnje FWD V6
« : Pet 00:11:30 06.06.2008. »
by Kilson

Evo nekog konachnog spiska za V6 konverziju, pa ko voli nek' izvoli. :)

-Karter od bilo koje 75V6 ili GTV6
-Uljna pumpa od bilo koje 75V6 ili GTV6
-zamašnjak (75V6 ili GTV6)
-shrafovi za zamajac se moraju praviti (moraju biti duzhi za 10mm u odnosu na one sa 1 6 4-ke - kod 75V6 je ok duzhina, ali je navoj 1.5 - nece pasovati sa radilicom od Croma-ke)
-alnaser (75V6 ili GTV6)
-zvono (75V6 ili GTV6)
-kardan  (pošto je tvoja TS, ako nećeš mijenjati mjenjač, onda samo prednji dio kardana od 2.4 TD)
-nosači motora (s obzirom da je tvoja TS i ležišta nosača 4 cil. motora treba otkinuti i zavariti ležišta od V6 ili diesela)
-ispusne grane (na 12v motor od 75 /3.0 za 24v motor mora se praviti)
-riješiti hladnjak (nije problem)
-za 24v usisna grana se prepravlja, tachnije usis se seche iza leptira i rotira za 90 stepeni (alu varenje itd..) ili ako idete na stari tip plenuma rade se nove usisne cevi.
-Alternator znam da ne pasuje sa 1 6 4-ke V6. Pasuje ti sigurno od 75V6.
-Servo pumpu mozhesh iskoristiti sa donora uz sitne prepravke (nosach itd).
-Ako se ubacuje V6 24v, servo pojachivach MORA biti sa AR 75 TS - u suprotnom motor nece uci.
-Ako idesh na turbo V6 varijantu, uzimash IC od 2.4 TD (onaj od 1 6 4-ke nemash gde staviti). Imacesh problema sa izduvnim cevima (kako ih smestiti). Tu je najbolje ici na dve turbine (ne shalim se) postavljene u gornjem segmentu motora, znachi pravljenje izduvnih grana (kao i za 24v)...
-Na svakom FWD V6 mora se izbushiti jedna dodatna rupa za nosach motora i narezati navoj - koristiti ureznicu M8 1.25.
« Zadnja izmjena: Čet 00:20:17 12.11.2009. Superfly TNT »

Offline kilson

• 3.0
  • Fuck me I'm famous!
    • ARCS
Odg: popis potrebnih dijelova i postupak ugradnje FWD V6
« Odgovori #1 : Uto 00:07:10 10.06.2008. »
Hajde da udjemo malo dublje u materiju:
-Karter od bilo koje 75V6 ili GTV6
Karter nije "direct fit", pre svega se moraju razbushiti rupe na bloku motora i to konkretno rupe u prednjem segmentu motora, kroz koje se ushrafljuje karter. Rupe (bar na 24v) se ne gadjaju u predelu ispod remenice radilice - ako ste perfekcionista, navicete nov navoj u karteru i gadjati rupe ili jednostavno upotrebiti neku bolju diht masu. U karteru nema nekih nenormalnih pritisaka koji ce praviti problem, tako da opushteno...

-Uljna pumpa
Ide od bilo koje 75V6 ili GTV6
Shto se tiche uljne pumpe najbitniji deo je samo telo pumpe i lula koji se kupaju u karteru - dakle taj deo obavezno ide od rwd predaka ili cete morati modifikovati std pumpu. Tu nije kraj. Kod 24v konverzije, koristite sve ovo ali vratilo ide od 24v motora. Pogonski zupchanik pumpe se mora obrijati za 3mm, te se moraju dodati josh jedna - dve podloshke tako da, samo vratilo pumpe ima hod od 1-2mm zajedno sa pogonskim zupchanikom. Ako dodjete do ovde bice vam jasnije... 12v motor od 1 6 4-ke predpostavljam, ide zajedno sa vratilom od rwd 12v jer ce se na istom mestu (iznad vratila) nalaziti razvodnik...

-zamašnjak (75V6 ili GTV6)
Klasika, ali problem se javlja kod 24v konverzije. Stari shrafovi su pogreshnog koraka 1.5 (sa rwd 12v), novi shrafovi su kratki za nekih 8 mm (sa 24v). Dakle ili jurite shrafove kako znate i umete (M12, 1.25, OK 17, kvalitet 12.9, duzhina bez glave 35mm) ili pakujete radilicu od 12v koja ima 1.5 korak. Ovde nisam siguran da li 1 6 4-kin 12v ima navoj 1.5 ili 1.25 - kada ispitam, upisacu.
Bitna napomena: Zamajac od 2.5 motora je lakshi za nekih 2 Kg, ali je i kraci (plici) i to na strani gde se kachi na radilicu. Dakle problem se da reshiti dodavanjem podloshke koja se obichno nalazi na zamajcu 1 6 4-ke.

-alnaser (75V6 ili GTV6)
Nikakve dorade... Bitno je ako uzimate zamajac od 2.5 uzeti isti alnaser, ili 3.0 sa njegovim alnaserom.

-zvono (75V6 ili GTV6)
Nikakve prepravke.

-kardan
Po zhelji, pogledati prvi post...

-nosači motora na shasiji
 Ako je sektasica 4cyl i ležišta nosača 4 cil. motora treba otkinuti i zavariti ležišta od V6 ili diesela)

-nosači motora spoj na motoru
Kracenje brezona, pravljenje navoja (M8, 1.25) bushenje dodatne (jedne rupe) na desnoj strani i uvrtanje treceg brezona.

-ispusne grane
Za 12v motor od 75V6/GTV6, za 24v motor mora se prepraviti grana od samog 24v ili praviti nova

-hladnjak
Nije problem reshiti, ja sam zadrzhao hladnjak od 75v6 te ce uz njega ici razvod sa vodene pumpe od rwdV6 kako bih zadrzhao ista creva za razvod...

-vodena pumpa
Poshto sam imao vodenu pumpu od 12v RWD iskoristio sam donji i gornji deo lule za pakovanje celog sklopa kako bih iskoristio vodenu instalaciju sa moje 75 America. Ubacivanjem razvoda sa RWD shestaka postizete i jednu veoma korisnu stvar; izbacujete dugachku cev koja je postavljena izmedju glava i na kojoj obicno (posle nekog vremena eksploatacije) krene curiti rashladna tecnost.

-usisna grana
Za 24v se prepravlja plenum, tachnije, usis se seche iza leptira i rotira za 90 stepeni (alu varenje itd..) ili ako idete na stari tip plenuma (poput mene) rade se nove cevchice (izdanci na plenumu) i prave se cevi koje spajaju plenum sa glavama. Ovo mozhete reshiti po volji - chak ne morati doradjivati plenum vec samo cevi koje spajaju glave sa plenumom. Ipak preporuchujem da se malo pozabavite, tu lezhi veliki deo dobitka u snazi motora.

-Alternator
Pasuje od 75V6/GTV6, za 24v sam prebacio remenicu kako bih koristio vishekanalni kaish... Isti shpanujete (dotezhete) preko samog alternatora.

-Servo pumpa
Reshio sam na sledeci nachin; Malecni trouglasti nosach servo pumpe sam uzeo od 1 5 6 V6 (da, 1 5 6-ica), a servo pumpu od V6TB motora - dobra je jer remenica stoji na nizhoj poziciji te se skoro idealno gadja (potrebne su dve podloshke od oko 6mm debljine) sa visinama drugih potroshacha na nashem prelepom motorchetu.

-Servo pojachivach sile kochenja
-Ako se ubacuje V6 24v, servo pojachivach sile MORA biti sa AR 75 TS (i slichni) - u suprotnom motor nece uci. Cak i sa ovom kombinacijom tolerancije su minimalne tako na primer kochioni cilindar montirate posle ubacivanja motora. Ako konvertujete Alfu 75 3.0 MORACETE da menjate i kutiju pedala, tacnije element na koji se srafe pojachivach sile kochenja i cilindar kvachila.

Ubacivanje V6 Turbo motora
-Je druga pricha, te pored svega zahteva dosta modifikacija oko nosacha turbine, izduvnih grana itd...

Kada zavrshim konverziju, po potrebi cu izmeniti/doraditi tekst.
Mozhda izgleda kao previshe posla, ali vec je dosta ljudi proshlo kroz ovu prichu tako da ako se odluchite za ovu konverziju, samo lagano i napred. :)

*Ako se ide na 24v konverziju gledajte da nadjete kompletan motor sa svom elektronikom potrebnom za rad motora, te usisom i usisnim cevima. Poslednje generacije V6 24v motora imaju kodirani kljuch te ce vam uz kompjuter biti potreban alfa code modul, antenica i originalni kljuch ili cete morati softverski iskljuciti trazenje koda na samom kompjuteru.

Poslednji edit: Dodata napomena za razvod rashladne tecnosti.
« Zadnja izmjena: Pon 18:20:26 27.10.2008. Superfly TNT »
Alfaholics CC
German wheel source :lol:

dadozd

• Gost
« Odgovori #2 : Pet 01:47:06 10.10.2008. »
Dajte ljudi sad ste me ubedili  :82:
No svaka čast pomogli ste puno nekom tko to bude radio...

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #3 : Pet 10:13:00 10.10.2008. »
izgleda komplicirano, ali nije. 24v je malo zahtjevniji zbog ispusnih grana ali 12v nema puno posla.

Offline ciccio-75

• 3.0
  • low rider
« Odgovori #4 : Pet 17:31:11 10.10.2008. »
izgleda komplicirano, ali nije. 24v je malo zahtjevniji zbog ispusnih grana ali 12v nema puno posla.
taman cu uskoro imat 24v ali sve mi se cini da se necu upustat u toliki posao......veci mi je gust se vozit sa 4 cil nego godinama slagat sestaka......

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #5 : Pet 18:23:25 10.10.2008. »
ako nemas potrebne dijelove mozes ga slagat do imendana. ako imas, teoretski bi moglo bit gotovo u tjedan dana. neznam di vidis "toliki" posao.

dadozd

• Gost
« Odgovori #6 : Pet 22:19:50 10.10.2008. »
ma da nije to toliki posao sve se da samo volje, da smo načisto nije to lak ni jeftin posa ali opet ako je želja jaka onda je to niš.

Ernest

• Gost
« Odgovori #7 : Pon 08:37:33 13.10.2008. »
a od ceka da uzmem getribu da 75ici napravim prednju vuču.
ide zima, zadnja se kliže baćko moj.... :DD: :DD:

Dario

• Gost
« Odgovori #8 : Uto 16:10:58 14.10.2008. »
jel znaš možda okvirnu cifru koja na kraju ispada?mislim ako je netko radio,pa zna kolko ga je koštalo...djelovi+ruke(ako nije sam radio) :hm:

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #9 : Uto 17:53:42 14.10.2008. »
jel znaš možda okvirnu cifru koja na kraju ispada?mislim ako je netko radio,pa zna kolko ga je koštalo...djelovi+ruke(ako nije sam radio) :hm:

na koji dio posla mislis? getriba ili ovo prebacivanje iz FWD u RWD?

Dario

• Gost
« Odgovori #10 : Uto 23:57:40 14.10.2008. »

na koji dio posla mislis? getriba ili ovo prebacivanje iz FWD u RWD?

ma vidim da se spominje i getriba i iz FWD u RWD i turbo i bi turbo :82:
možda sam ja krivo postavio pitanje...točnije me zanimalo kolka se cifra može očekivat recimo kod stavljanja 3.0 motora u jedan TS ili 2.4TD :82:

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #11 : Sri 00:20:33 15.10.2008. »
tesko je to reci jer tih dijelova nema. ako imas sve te dijelove onda je cifra zasukat rukave i ne izlazit iz garaze tjedan dana.

Offline marac_kc

• 3.0
  • Hell was full so i came back
« Odgovori #12 : Sri 08:11:08 15.10.2008. »
U 2,4td ti jeftinije ispadne, jer ti je kardan isti, i nasjedi na šasiji za nosače motora, čak i kvačilo, ako gledamo da se napravi vjerna kopija V6 75-ice, a ne neki hibrid....

Dario

• Gost
« Odgovori #13 : Sri 16:44:21 15.10.2008. »
U 2,4td ti jeftinije ispadne, jer ti je kardan isti, i nasjedi na šasiji za nosače motora, čak i kvačilo, ako gledamo da se napravi vjerna kopija V6 75-ice, a ne neki hibrid....

znaš nekog ko je radio?zanima me jel se radi o cifri od 2k eur ili 10k eur...samo okvirno :zloco:

Offline kilson

• 3.0
  • Fuck me I'm famous!
    • ARCS
« Odgovori #14 : Sri 17:48:02 15.10.2008. »
Konverzija bi morala biti manje od 2k eur, e sad pitanje je kako vi reshavate carinjenje motora, atest (ako ga imate) i te papiroloske zayebancije.
Vidi koliko koshta motor, dodaj neke osnovne delove koje MORAS uzeti sa rwd V6 u iznosu od nekih 300 eur + ruke majstora i to je to od prilike.

Kod nas se konverzija moze uraditi za nekih 600 eur - kod Alexe (decko koji je prvi prebacio 12v, a i 24v umesto rednog 4).

<a href="http://www.youtube.com/v/p4BAGRacp2c&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/p4BAGRacp2c&rel=0</a>
« Zadnja izmjena: Sri 17:51:10 15.10.2008. kilson »
Alfaholics CC
German wheel source :lol: