Potrošnja:
primjer 1.
Vozim se bez varijatora, auto spor, trom, moram stiskati gas da se uopće gega po cesti.
S takvim tromim mi se baš i ne ganja. Vozim se skoro normalno. Vani je toplo vrijeme. Debimetar netaknut. Injektori čišćeni prije par tisuća km (par mjeseci).
potrošnja po gradu - cca. 11,5L
primjer 2.
Sve isto kao i u primjeru 1. osim što smo čačkali po debimetru malo, opet čistili injektore (bez veze - preventivno).
Ja sam možda mrvicu jače stiskao gas da vidim ide li sada auto bolje, ali zapravo je bio ista ona lijena kravica.
potrošnja po tom istom gradu u istim uvjetima - cca. 16L
primjer 3.
Temperatura malo hladnija (oko 10 stupnjeva). Grad isti, rute iste.
Varijator dobio struju, auto živnuo, puno bolje ide, ali sam i ja počeo puno više uživati u vožnji pa se brže vozim.
Debimetar vraćen u tvorničko stanje.
potrošnja - cca. 14L
Pitanje:
Zašto toliko troši? Znam da je malo zahladilo, ali nije baš neka zima. Vozim se cijelo vrijeme po istom gradu i radim iste rute. Sve varijable tipa gustoća prometa, zagrijanost motora itd. možemo zanemariti. Jedino je činjenica da je možda mrvicu i meni malo desna noga teža nego prije, ali nije baš da divljam. Sada ću za probu nastojati voziti ovih 10-ak dana (dok ne skurim rezervar) što lakše mogu pa da vidim da li je zbilja u meni problem.
Ne uspoređujući motore nego moj stil vožnje samo ću spomenuti da 33-ojku vozim puno žešće, a razlika između potrošnje kad pazim kako vozim i kad divljam nije veća od 1-2L, dakle nisam neki rejser. Jel moguće da tu toliko odskače? Što bi još mogao biti uzrok? Koliko bi realno trebala trošiti po Zagrebu?