Autor Tema: Stavljanje kompresora - teorija  (Posjeta: 3268 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
Stavljanje kompresora - teorija
« : Pon 07:31:50 14.07.2008. »
Dakle slažem neku financijsku konstrukciju i ako mi se poklope zvijezde i to ostvarim htio bi stavit mehanički kompresor na svoju alficu,
ideja je stavit eaton M62 koji se ugrađivao na mercedese, stavit intercooler i dastekovu elektroniku, zanima me što još moram mijenjat, ciljam na 200 ks, evo mapa dotičnog kompresora i podataka (tvorničkih) za moj motor.

Moj motor u teoriji ima slijedeće podatke:

No. of cylinders,layout 4, lengthwise at front
Bore x Stroke [mm] 84 x 88.5
Displacement [cc] 1962
Compression ratio 10:1
Max. power output BHP-DIN [kW-EEC] 148 [107]
at 5800
Max. torque mkg-DIN [Nm-EEC] from 16 [157] to 19 [186]
at between 2000 and 4000

Engine - Construction
Timing [control] DOHC [chain], variable advance
Fuel feed Bosch ML-4.1 Motronic electronic injection integrated with ignition
___/=====\°/=====\___

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
Odg: Stavljanje kompresora - teorija
« Odgovori #1 : Pon 07:32:30 14.07.2008. »
Pronašao sam i još neke podatke za Dotične motore:

Here's a chart for anyone considering the building of a turbo or supercharged Alfa Romeo engine. Use it to calculate the effective compression ratio from static compression ratio and boost level. The example shows the effect of running 15 psi boost in an engine with a 7.8:1 static compression ratio.  With a good intercooler and slightly rich mixture, effective compression ratios up to 10.5:1 can be successfully run on premium unleaded gasoline in a single-plug engine, and up to 11.0:1 in a twinspark engine.   

Ali i dalje ne znam šta i kako napravit:studos:

Ono šta sam ja smislio je da mi na 5800 okretaja daje nekih 200-210 ks

i nekim "sirinim matematičkim teoremima" sam izračunao da bi mogao ostavit kompresiju koju sad imam i stavit remenicu koja ima odnos 2:1 jer kako mi je rd line na 6200 a max snaga na 5800 kompresor bi se vrtio do 12400 max i tu jede 28 ks ali puše 400 CFM što bi pretpostavljam bilo i previše a temperatura zagrijavanja je 120 Celzija, što bi svaki malo bolji intercooler trebao ohladit. Ali opet nisam skontao koju snagu dobivam, ajde može li netko tko to bolje razumi objasnit jer mi treba precizan proračun da bi složio točnu financijsku konstrukciju s kojom onda trebam kalkulirat.
___/=====\°/=====\___

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
« Odgovori #2 : Pon 07:33:00 14.07.2008. »
Evo šta sam još saznao:

Nadpritisak se regulise precnikom remenjace, tojest kolicinom vazduha u jedinici vremena. Ovo zato sto je unutrasnji obim Itona M62 (bolje potrazi MP62) 1litar. Pri tvom odnosu 2:1 on ce ubacivati 2 litra vazduha za svaki obrtaj motora.
U principu ti interkuler ne treba do 6-7psi. Nemoj da zaboravis da ce interkuler smanjiti nadpritisak tako da ako hoces da u usisnoj grani imas 5psi onda kompressor mora da pravi bar 6-6.5psi, razlika se gubi na putu kroz interkuler.

Maksimalna teorijska cifra dobitka snage je +6.8% (1:14,7psi=6.8) za svaki psi. Naravno u praksi je to manje tako da mozes da racunas na oko 5.5-6% za svaki psi.

Moras da se dobro poigras sa BPV da bi nastelovao gde ce se pojaviti maksimum boost-a. Sa BPV-om se regulise gde ce se pojjaviti full boost, na nizim ili srednjim obrtajima. To je mukotrpan posao i odnece najvise vremena (posle stelovanja Unichip-a).

Sa 5psi ili vise koje hoces da dobijes moras da racunas da ces trebati da promenis i injectore na vece.

Vodi racuna da ne koristis creva nego bar 3-4mm debele cevi za dovod vazduha do kompressora i odvod ka grani. U protivnom ces imati takav pisak i zvizdanje da ce se ljudi sa druge ulice okretati.

Mozda nije lose da pogledas u pravcu Eaton MP45, njega sada ima k'o shashe. Vlasnici Minija ga mnogo prodaju da bi stavili veci. Na e-bay moze da se nadje za smesne pare.

Nemoj da zaboravis da oba ova kompresora imaju visko remenjacu i da ako pozelis da stavis manju imaces problem jer nije lako naci manju a koja moze da radi sa visko "kvacilom". Moze da se desi da budes prinudjen da se otkazes od visko kvacila da bi mogao da dobijes mogucnost da se igras sa remenjacama.

Takodje, Itoni se vrte kontinuirano do 14 000 obrtaja a trenutne vrednosti do 16 000 obrtaja tako da nije problem ako stavis MP45 umesto M/MP62.
___/=====\°/=====\___

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
« Odgovori #3 : Pon 07:33:24 14.07.2008. »
Evo još saznanja by nenad s cannonballforums

Citat:
sira wrote:

Zanima me hoću li morat i mjenjat AFM i vidio sam po internetu da leptir dolazi ispred kompresora, pa mi nije jasno je li stavljam leptir ispred ili izad kompresora?

I MAF i leptir ispred usisa kompresora. Program treba da da korrekciju informacije koju ECU dobija od MAF-a.

Citat:
znači redoslijed ide ovako
Filter zraka
MAP
leptir
kompresor
intercooler
usisna grana
Ventil ler gasa ide kao i inaće.

BPV- zavisi kakav kompresor kupujes.
Ako kupujes centrifugalni (kao turbokompresor presecen na pola-bez turbine) onda idu klasicni koji se stavljaju i na turbo kitove
Ovakav

Ako ces staviti Roots ili Twin Screw kopmpressor onda moze kao gore u slucaju da kompressor nema ugradjen ventil a ako ima onda kupujes samo aktuator koji ce na osnovu vakuum/pritisak da otvara i zatvara ventil.

Citat:
Roots Eaton M 62 je kompresor, kupio sam ga ali čekam da dođe da vidim ima li taj BPV

Svaki dan novo pitanje imam a šta je aktuator

To je treca generacija Eaton kompresora, 1L zapremina. On nema ugradjen BPV, treba da kupis neki koji je kao onaj na gornjoj fotki.
Aktuator je nalik na plovak koji je prikacen na crevo preko koga se puni vazduhom odnosno prazni (vakum/pritisak) i podize i spusta i samim tim otvara i zatvara BPV koji je ugradjen u kompresor.
Aktuator ovako izgleda (isto ono sto na turbo kompresoru pokrece Waste Gate)

još jedna sličica

kako radi BPV

http://www.timskelton.com/lightning/race_prep/powertrain/boost_bypass.htm
___/=====\°/=====\___

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
« Odgovori #4 : Pon 07:33:50 14.07.2008. »
Citat:
sira wrote: Ono šta me zanim je koja je formula za izračunati pritisak koji će kompresor isporučivati u odnosu na svoj broj okretaja.

On pri jednom okretaju ubaci jednu litru zraka ali koliko je taj zrak stlačen???

Ides obrnutim smerom.
Postavis sebi cilj-koliki nadpritisak hocu. I odatle sve ostalo racunas.
Koristis, max broj obrtaja motora, max broj obrtaja kompresora,precnik remenjace radilice,zapreminu motora,zapreminu kompresora,produktivnost kompresora lit/min.
Evo ti formula:
MATEMATIKA Za 2.8L za koga hocemo nadpritisak 0.6 Bara
2.8L:2=1.4
6450rev/min x 1.4=9030
1Bar+0.6Bara=1.6 Bara
= 9030x1.6=14480
+10% rezervnih litara vazduha= 14480+10%= 15893 litara/min potrebno da se napravi 0.6 Bara
(Model kompresora=max 13000 obrtaja/minuta; max 15900 lit/min; Zapremina kompresora 1.33L)
15893:1.33= 11950 revs/min bice max boost za OA3133
11950 obrtaja kompresora:6450 obrtaja motora = 1.85 (1.8527)
Rezultat pokazuje sledece: Kompresor model XXX, zapremine 1.33L sa max obrtajima 13 000/min koji isporucuje max 15900 lit/min ce na max obrtajima motora 6450 isporuciti 11950 obrtaja i proizvesti nadpritisak 0.6Bara(koji smo mi zadali kao zeljeni) = da bi to postigao treba mu odnos 1.85 izmedju remenjace radilice i kompresora, tj.
remenjaca kompresora = 1cm
remenjaca radilice = 1.85cm
Tojest ako imas remenjacu radilice precnika (meri se precnik rebara a ne spoljni) 15cm, onda ce precnik remenjace kompresora (isto se meri kao i radilice) biti 15:1.85= ~8.11cm
8.11cm remenjaca kompresora= 0.6Bara na 11950 obrtaja kompresora odnosno 6450 obrtaja motora koji je 2.8L a kompresor zapremine 1.33L

Evo ti karakteristike Eaton M62
Displacement: 1.035 Liters
Max. Outlet Pressure: 2.0 Bar
Max Speed Cont (inst.): 14,000 (16,000)
Flow at Max. Speed @ 1.8 Bar: 810 cubic meters / hour - kubne metre/sat pretvori u litre/minut
___/=====\°/=====\___

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
« Odgovori #5 : Pon 07:34:50 14.07.2008. »
Ova matematika mi govori da ću za 3.0 motor pri odnosu remenjača 2.55/1 imati 0,6 bara, broj okretaja kompresora 14790 na "red lineu" motora koji je 5800 o/min i pri svemu tome ću imati slijedeće vrijednosti

CFM oko 450
Potrošak snage 24 hp
prirast temperature 110 F ili 43 C

što nije problem ohladiti ni jednom intercooleru,

Pitanje je koliko ću snage dobiti s tolikim CFM-om i da li ću morat smanjivat kompresiju koja je serijski 9.5:1
___/=====\°/=====\___

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
« Odgovori #6 : Pon 07:35:11 14.07.2008. »
Citat: herman
U bloku motora MORAŠ ispod klipova imat šprice za ulje kako bi se klipovi mogli hladit. Inaèe æe ti se rastalit klipovi. Ako to nemaš netreba ti ni poèinjat ništa.
Trebaš nabavit kovane klipove, IC, drugi ECU sa instalacijom, injektore, novu usisnu granu, komplet ispuh, kompressor, mapirat auto na valjcima i to je to...ono osnovno...i trebaš imat brdo živaca :D
___/=====\°/=====\___

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
« Odgovori #7 : Pon 07:35:45 14.07.2008. »
Ne moraš, nema ih ni 1.8 Turbo tvornički, ipak je to alfin motor, ne fiatov :D

Šalim se, bilo bi dobro ih imat, ali može se i bez njih.
___/=====\°/=====\___

Raziel

• Gost
« Odgovori #8 : Pon 08:47:12 14.07.2008. »
Jako zanimljivo!  :ok:
Moram priznat da me kompresori oduvijek fasciniraju i isto razmišljam o ugradnji - jednog dana...