Autor Tema: Alfa 75 Turbo America i 75 Turbo QV  (Posjeta: 129406 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tomislav

• 2.5
  • **
Odg: Alfa 75 Turbo America i 1.6 i.e.
« Odgovori #1125 : Uto 11:37:51 31.08.2010. »
Imaš li za mene jedan okvir za tablice i koliko si rekao da košta 30kn?

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1126 : Uto 11:49:09 31.08.2010. »
Imaš li za mene jedan okvir za tablice i koliko si rekao da košta 30kn?

Rekao sam ti da sam napravio i za tebe, platiti ćeš piva koliko mogu popit danas kada se vidimo  :nod:, mene koštalo nekih 25 - 30 kn sa slanjem i naljepnicom po paru, ali eto dogovorili smo se ti i ja

JaMal:
:nod:

Ja ne znam na AFM-u koji dio mjeri vanjsku temp., ali na nekom od pinova otpor se mora mjenjatti ovisno od vanjskoj temp. Ja sam mjerio napon na AFM-u i on je između mislim 7 i 8,5 v ovisno o vanjskoj temp., kako stoji i u manualima, ako je temp. manja manji napon i obrnuto. Isto tako piše da ao ga ručno pomićeš napon isto varira u tom rasponu. Po tome se može provjeriti da li čita temp uopće

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1127 : Uto 17:00:19 31.08.2010. »
Ne meri poljasnju vec onu koja prolazi kroz njega...

kada otvoris afm to su one 2 bele zice sto izlaze ispod keramicke plocice i kace se na 2 i 4. konektor... koliko se secam... provericu, moj afm je otvoren...

koliko sam nasao mi imamo stari Jetronic tip senzora... tacnije radi slicno kao i onaj za vodu... ali bi trebalo nesto ovako:

0c = ~ 5.6k ohm-a
20c = ~ 2.5k ohm-a
30c = ~1.7k ohm-a

+- 10% je dozvoljena tolerancija...

to ti je onaj crni mali plasticni deo koji viri unutar afm-a... ispred klapne...

takodje bi mogao da se stavi sa drugog afm-a... pitanje samo da se nadje isti tip... zato kapiram da premerimo pa da vidimo po rezultatima koji valja... od nas trojce 2 moraju biti slicna... jer postoje 2 vrste senzora... jetronic i motronic... trebalo bi da imamo jetronic... ali ovo je alfa... mogli su svasta da stave...

od 1.8ie je afm skoro isti... razlikuje se u poslednjem broju samo sto kapiram da je stelovanje samo... a 1.8ie je motronic... tako da ... ko zna... 2.0 v6 turbo ima isti kompjuter... tako da kapiram da afm je slican dovoljno samo opet drugacije nastelovan jer je v6... ajde pogledacu pa javim...

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1128 : Uto 20:01:46 31.08.2010. »
hmm....

ovde nesto ne valja...

senzor temperature se cita izmedju 3-4 konektora sa leve strane...

na sobnoj temperaturi od 25.5c kod mene je 44.4 ohm-a...

sto mi je nesto malo... ali ne mogu naci referentne podatke za njega... ono iz prethodnog posta su podaci od porchea turbo koji ima le-jetronic i u teoriji bi ecu trebao traziti isti signal... ali ili je moj pokvaren ili nisu ni slicni...

to je veoma bitna stvar jer se prema tome racuna zapremina vazduha... i moze uticati do 20% na performanse... toliko je razlika ako pogresis gustinu vazduha i preracunas ubrizgavanje...

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1129 : Sri 08:03:49 01.09.2010. »
Meni je AFM isto otvoren samo ne znam da li ću moći to vidjeti bez da ga okrećem naopako opet. Probat ću, pa javim. Ovo mi malo zapelo za oko što si mjerio na sobnoj temperaturi, jel ti svog turbaka isto držiš u sobi??  :DD:

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1130 : Sri 11:06:51 01.09.2010. »
ne moras ni da ga otvaras ni da ga okreces... samo premeris otpor izmedju 3-4 pina...sa leve strane, dakle kada si merio 1-2 sada sledeca 2 i da znas na kojoj temperaturi ga meris... pogledas vesti... ako nemas termometar... tolerancija samog senzora je -+10% i brz je u reagovanju veoma... kada sam ga duvao fenom vrednosti su letele iako sam bio namestio na hladno... ali mi je range koji daje veoma nizak...

nego kazem sobnoj jer sam ga skinuo sa kola... lakse mi je bilo jer sam poskidao i sve ostale senzore i premerio... vode, vazduha, tps, afm.
« Zadnja izmjena: Sri 11:07:37 01.09.2010. JaMaL »

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1131 : Sri 11:09:14 01.09.2010. »
Ok, mislio sam da mora biti spojen. A ovo za sobu se zajebavam naravno. Čak ni ja svoju ne držim u sobi  :nod:

Offline Rusty

• 3.0
  • smoke me a kipper, i'll be back for breakfast!
« Odgovori #1132 : Čet 21:40:23 02.09.2010. »
Hoćeš reći da je za turbo najbolji mjenjač od turba vjerojatno. Ovaj graf snage je zanimvljiv stvaro nisko ima najbolju iskoristivost turbak i stvarno kada ga tako vozim tu negdje u tim okretajim i šaltam imam osjećaj da bolje ubrzava nego kada ga tjeram u vrh okretaja. Nastavak na mojoj temi...

koliko sam ja shvatio; uprošteno rečeno konjske su zapravo umnožak broja okretaja motara i okretnog momenta, dok auto u biti "pokreće" okretni moment, pošto je sedamdesetpetičin turbak neelastičan motor i logično mi je da najbolje vuče na srednjim okretajima, na visokim više ne razvija toliko Nm pa ni ni vuče baš, za razliku od ts motora koji praktički po cijelom radnom području ima raspoređeno podosta od max. iznosa Nm  :82:
zlikovci me pitaju di sam kupio kočiju jer konji mi pucaju gromove iz očiju

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1133 : Čet 21:49:00 02.09.2010. »
Tako nekako, valjda a

...to koliko je moj mjenjač dug ili kratak nemam baš pravi dojam, u biti nekada mi se čini nekako, jer mi auto ne ide uvijek isto i općenito mislim da to još nije kako treba. Nekada mi treća izgleda beskrajna. Jučer smo išli Tomislav i ja u Veliku kada sam krenuo turbina je punila super,čim se auto malo ugrije puni slabije, ne znam jel to normalno, ali meni nije. Bio sam ga malo zatvorio i na AFM-u i kada se ugrijao i prestao puniti išao je otprilike kao 1.6. Onda sam ga opet otvorio na AFM-u za neka dva zuba, tada isto nije punio kako treba ali je išao bolje puno. Onda smo bili na cugi i auto se ohladio...e onda je jebo majku.

Sada mislim da je podešen približno dobro, ali moram naći negdje neki podatak za otpor ili nešto po čemu bi se mogao podesiti kako treba. Svatko je po tome dirao uključujući i mene, a htio bi ga vratiti na neke tvorničke vrijednosti, pa onda eventualnu tražiti neke nijanse.

Za turbake:
Jel se vama događa ista stvar sa turbinom kada se auto ugrije? Ako da, taj bi se auto trebao zvari Alfa 75 1.8 Nekad Turbo Što mislite da izbacim Knock senzor negdje van? Što mislite da isključim pierburgov ventil i zavrnem ga na šipkici da ne može puniti preko 0,75 recimo?

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #1134 : Čet 21:51:18 02.09.2010. »
trebate cesce stat na pivo. eto takav je to auto.

Offline Rusty

• 3.0
  • smoke me a kipper, i'll be back for breakfast!
« Odgovori #1135 : Čet 21:55:32 02.09.2010. »
Tako je! nemoš' samo naganjat! Treba i točit povremeno!  :zvizd:
zlikovci me pitaju di sam kupio kočiju jer konji mi pucaju gromove iz očiju

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1136 : Čet 22:19:06 02.09.2010. »
Mogu vam reći da nije jeftino točit i mene i nju, konačno sam naletio na nekoga tko pije više od mene  :joj:

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1137 : Čet 22:54:03 02.09.2010. »
Pazi...

75 turbo nije neelastican motor... poenta turbine je da da siroko polje snage... jer torque pokrece/gura/uvrce auto ali ga ks ubrzavaju... dakle prosto gledano.. turbina popuni rupu koju ts ima u niskim obrtajima a na visokim kada prestane da dise jer je lift bregastih mali i turbinsko kolo nedovoljno konji preuzimaju rec... da ima noviju turbinu i bolju bregastu jeo bi beton... lift fabrickih bregastih je najmanje receno jadan... to sto ti se ne cini da vuce na visokim obrtajima to je nesto do stelovanja kod tebe... dok god nabija 0.65 bara pritisak on leti... ili ti je varnica pogresna ugao/duzina ili gorivo nije kako treba vishe/manje...

poenta je sto kod turbine uvek si makar na 0 boosta... sto je vishe nego sto atmo motor ima ikada... najbolji, najportovaniji atmo motori i glave sa velikim ventilima ne dolaze do malko ispod 0 bara na maks obrtajima... turbo to ima uvek... jer ne ceka da vazduh udje unutra vec ga sabija... i mnogo je elasticniji od bilo kog atmosferca uvek i u svakom pogledu...

motori iz 80-ih se tako ponasaju jer su dizajnerski veoma zastareli i nemaju moderne sisteme kontrole i rade na maloj kompresiji zbog toga...  zato i ovaj auto pati od istih problema...

deo o kontroli koji sam pominjao... svaki stari turbo se ponasa tako, problem je u toplom vazduhu... tj. intercooleru i heat soak-u...
kada se auto ugreje i stoji recimo na semaforu... intercooler se zagreje, vazduh koji prolazi kroz turbo se ne hladi, auto nece da puni ni pola boosta... jer kompjuter to ne zna... ti kada pomeris tockic afm-s ti ga namestas da radi na odredjenoj temepraturi, tj. podesavas mu rucno kolicinu benzina za tu zapreminu vazduha... sto je lose... sta kada se promeni temperatura/gustina vazduha?

da krenemo ovako...

tvoj kompjuter zna:
"kolicinu vazduha" koja ulazi kroz afm... pod znacima navoda jer je to klapna... nije bas precizan instrument...
temperaturu vazduha koja ulazi u AFM
polozaj klapne gasa, koji je bitan samo za ubrzanje... da motor moze brze da reaguje...
i temperaturu motora... tj. vode koja kruzi oko glave...

ono sto ne zna:
zapreminu vazduha... jer temperatura ulaznog vazduha je nebitna jer se on greje posle toga i njegova zapremina menja jos 2 puta... u kompresorskom kolu i u intercooleru...
kvalitet smese, nema lambda kontrolu tako da ne moze da korektuje za kvalitet benzina...
temperaturu vazduha koji ulazi u motor zbog kontrole paljenja/detonacija i racunanja prave zapremine...
pritisak u usisnoj grani... tj. boost... nema pojma da li ti turbina puni 0 ili 1 bar ili nesto izmedju...

ono sto pretpostavlja:
da ti je motor u savrsenom stanju, nema naslaga i sve radi kao u fabrici...
da je boost ostao na nivou fabrike... 0.65 uvek...
zapreminu vazduha koja ulazi u motor jer nema nikakvu povratnu informaciju o tome... to su one silne temperature i nivo boosta itd...

tj. toliko je glup da gusi sam sebe...

primer:

ako je napolju pretoplo ili si dugo stajao na semaforu ecu to ne zna... turbina ti puni 0.4... on ocekuje 0.65... goriva se daje za 0.65... vishak goriva gusi motor jer je smesa potpuno pogresna...
jos gore... ako ti je rastelovan wastegate + afm... sto ecu naravno pretpostavlja da je idealno i da turbina nije potrosena itd... on prati odredjeni program... ocekujuci dakle odredjene nivoe boosta na odredjenim obrtajima... recimo
0.2 na 2400
0.4 na 2500
0.65 na 3000
do 0.65 na 5800
ako tvoja turbina to ne isporucuje zbog malo afm-a, malo wg stelovanja, malo toplote, malo loseg goriva itd... tabela u programu ecu-a je totalno pogresna u celom polju obrtaja... a posto su turbo motori extra osetljivi na i najmanje oscilacije u paljenju i temperaturi bez neke mogucnosti kontrole i povratnih informacija sam ecu ti ubija automobil i performanse... dakle ne da ce ici malo losije... ici ce mnogo losije... ili nece uopste...

tj. dobro je i da radi kako je projektovan...

videces i sam kako ga vozis... ako vozis po otvorenom putu... bez mnogo stajanja i imas stalan dakle protok vazduha kroz ic auto ce ici kako treba... ako ga vozis po gradu ili sporo uz mnogo stajanja i vucenja... nece ici nikako... jer jednostavno ne moze da se prilagodi tome... jer ne zna... ocekuje idealne uzlove...

to ne mozes resiti nikako... ovaj auto je vishe napravljen za divljanje po auto putevima ili stazi nego za voznju po gradu svakodnevno od prodavnice do kuce...

previshe je glup sistem kontrole i previshe stvari ne zna vec pretpostavlja da bi bio upotrebljiv svaki dan...
kod mene jos ima i taj kao senzor temperature u intercooleru... ali mu ne pomaze nista... takodje ima i overboost koji po toplom vremenu jos vishe sjebava stvar...

MAP+TPS jer jedina stvar koja funkcionise na turbo motoru.. jedini sigurni nacin kontrole... japanci su to provalili jos 80-ih... cak i na atmo motorima za japansko trziste... a kamoli turbo... ova analogija je super za drzanje u muzeju... i samo to...
« Zadnja izmjena: Čet 22:55:46 02.09.2010. JaMaL »

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #1138 : Pet 01:38:45 03.09.2010. »

koliko sam ja shvatio; uprošteno rečeno konjske su zapravo umnožak broja okretaja motara i okretnog momenta, dok auto u biti "pokreće" okretni moment,:82:

Tako nekako, ali na kraju priče auto je brz onoliko koliko ima ks, a ne Nm.
« Zadnja izmjena: Pet 01:39:22 03.09.2010. Interceptor »

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1139 : Pet 02:26:18 03.09.2010. »
Realno... ko je vozio hondu ikada zna da su Nm itekako potrebni...

Nego...

Alfa Corse tim je koristio LE2-Jetronic u Grupi N jer nisu smeli da ga diraju po pravilima... ali zato grupa A gde su se vozili oni zverovi od 285ks i 1.6 bara boosta u startu do 400+ks i 2+bara na kraju je imala Motronic... toliko i o njihovom verovanju u tu tehnologiju... :)

Opet ako pogledamo tu istu alfu grupe N ona je izvlacila 205ks na 6000 rpm-a i 295Nm na 4500 rpm-a... na istih 0.75 bara... sto znaci da su prestelovali paljenje i bregaste i naravno bolji benzin :) ali se zato motor priblizio atmo motorima po polju isporuke snage...