Autor Tema: Alfa 75 Turbo America i 75 Turbo QV  (Posjeta: 128628 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dora

• Gost
Odg: Alfa 75 Turbo America i 1.6 i.e.
« Odgovori #840 : Pon 17:12:43 31.05.2010. »
Turbina je toplotna mašina, ako je kasno paljenje neće stići sve da se upali pa će živo gorivo smanjiti temperaturu izduvnih gasova i nema pritiska. Sa druge strane ako ima viška goriva može se paliti u turbini što daje dobar efekat ali ne na duge staze :)
Zeznut posao :)

@Interceptor
Sa 8.3 nije sigurno u safe modu.

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #841 : Pon 17:17:25 31.05.2010. »
pazi sto se gasova tice ne znam kako da ti pomognem... alfa navodi 0.4-1.2% na uputstvu... kako to pretociti u brojeve... ne znam...

variranje lera moze biti 300 stvari... onaj mali AAV gore takodje moze da te zeza... kod mene je on problem... jer kada pomerim sraf na zatvoreno nece da mi se upali auto... kada ga otvorim pali ali imam nestabilan ler... dok ne napravim rucno resenje za to na sajlicu ja ga drzim negde na sredini... malo teze pali... ali ide ok i ler je miran...

komp kontrolise paljenje i samim tim i snagu, temperaturu itd... kao sto ti dora rece dakle to sto ti puni 0.5 moze biti da je u safe modu ali da si zavrnuo WG previshe i umesto 0.3 on baca 0.5... i onda dodatno drndas motor je je paljenje retardirano a ti boostujes... nije dobro... ako auto ne pocinje da polece i puni od 2600-2800 rpma u bilo kojoj brzini znaj da je u safe modu ili je paljenje rastelovano ili nije u fazi...

kako si izmerio 8 paljenje imas pistolj sa obrtajima i uglom ili otprilike? jer ova kola ne vole cackanje oko paljenja uopste... ako promasis za 1-2 mm (gurnes unazad malko)... cim odes preko 5000 bacice ti ga u safe mod...

problem je sto obrtaji moraju da ti budu zakucani na 950 kada ga stelujes... i pre toga da proveris da li je tacno u fazi...  ima i u Jim K. knjizi da ovaj auto pravi svakakve gluposti ako nije u fazi u delic milimetra... dakle nista otprilike inace cim ga puknes preko 5000 samo ce ga baciti u Safe Mod...

pazi prvo resi ler... pa onda steluj paljenje... ja sam se zezao 4 dana sa paljenjem tako... jer mi obrtnometar nije bio precizan i stelovao sam ga na 900 a ne na 950... i svaki put kada zgazim auto on ide... ali cim se priblizim 5200 rpma samo padne u safe mod... na kraju sam otisao u servis kod lika koji mi je zakacio na pistolj od 250e koji sam cita i obrtaje i ugao i sve gluposti i onda sam ukapirao da sve vreme stelujem pogresne obrtaje... :) em gledam kroz prozor iz pogresne perspektive em laze obrtnometar... i onda je tek auto proradio kako treba...

ja sam ga posle toga opet rasturao i sada je sve pojebano opet... kada namontiram aupuh i ostalo sad onda cu da odem opet da nastelujem ko covek...

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #842 : Pon 17:37:34 31.05.2010. »
E, a kako namjerno auto baciti u safe mode? Jel se to osjeti dok motor radi u mjestu? Jer ja lupam čekićem po motoru i ništa se ne dešava.

I još nešto, jel vama pišti tamo kod usisa nešto? Meni ko da vuče zrak i na minimumu lagano, a kad dam gas još jače se čuje, tamo kod onog spoja sa intercoolerom. 
« Zadnja izmjena: Pon 17:51:25 31.05.2010. Interceptor »

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #843 : Pon 18:16:20 31.05.2010. »
Ovaj ceo auto pisti... negde... uvek...

kako baciti auto u safe mod u mestu... ne znam... zasto bi to radio?

ja kod mene to vidim na leru po vakumu.... kada je auto u safe modu vakum je 0.5 kada radi normalno vakum je 0.6-0.65...

kako mislis vuce vazduh? uvek on vuce vazduh... mislis ne dihtuje ti neko crevo ili nesto?

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #844 : Pon 18:46:44 31.05.2010. »
pazi sto se gasova tice ne znam kako da ti pomognem... alfa navodi 0.4-1.2% na uputstvu... kako to pretociti u brojeve... ne znam...

variranje lera moze biti 300 stvari... onaj mali AAV gore takodje moze da te zeza... kod mene je on problem... jer kada pomerim sraf na zatvoreno nece da mi se upali auto... kada ga otvorim pali ali imam nestabilan ler... dok ne napravim rucno resenje za to na sajlicu ja ga drzim negde na sredini... malo teze pali... ali ide ok i ler je miran...

komp kontrolise paljenje i samim tim i snagu, temperaturu itd... kao sto ti dora rece dakle to sto ti puni 0.5 moze biti da je u safe modu ali da si zavrnuo WG previshe i umesto 0.3 on baca 0.5... i onda dodatno drndas motor je je paljenje retardirano a ti boostujes... nije dobro... ako auto ne pocinje da polece i puni od 2600-2800 rpma u bilo kojoj brzini znaj da je u safe modu ili je paljenje rastelovano ili nije u fazi...

kako si izmerio 8 paljenje imas pistolj sa obrtajima i uglom ili otprilike? jer ova kola ne vole cackanje oko paljenja uopste... ako promasis za 1-2 mm (gurnes unazad malko)... cim odes preko 5000 bacice ti ga u safe mod...

problem je sto obrtaji moraju da ti budu zakucani na 950 kada ga stelujes...

Što je to mali AAV? Ventil lera?

Imam timing gun i sa njim sam štimao paljenje i gledao obrtaje, jer moja obrtajka radi ne. Bio sam sguran da se kut štima na 900 rpm i da takav treba biti ler.

Što se tiće plinova, znaju na tehničkom koje bi terbare biti referentne vrijednosti. Moj auto je još uvijek izvan tih vrijednosti, ali napravili smo veliki pomak, skinuli smo količinu nesagorenog goriva u ispuhu za 5 puta.

Rezultat je ovakav, auto puni do ispod 0,5 sada, a ide bolje nego ikada prije, duplo. Danas mi je na mokrome proklizao na približno 100 km kad sam šaltao iz druge u treću. Smrznuo sam se

Ne znam zašto ne boostuje i nije mi jasno kako ide toliko bolje, a kao da je u safe-u.

Jel može biti to što mi je ler tako nepravilan da ode u safe??

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #845 : Pon 21:49:06 31.05.2010. »
AAV je ventil lera... onaj mali na poklopcu motora gore... prolazi crevo kroz njega iz usisne grane do intercoolera...

po uputstvu je 900+- 50 rpm-a ja ga drzim na 950 rpm-a jer kada sve upalim on dodje do 900... tako sam ga nastelovao... sada kada mi stigne sredjen alternator mozda bude drzao i 900 sa svim upaljenim... :)

evo pise u italijanskom uputstvu da na leru od 900+-50 rpm-a izduvni gasovi su <= 350 ppm-a... tako da si tu i premasio si normu... malo si siromasan sad... 80 je bas lose... iako ti se cini da ide bolje ako je taj Co tester u Parts Per Milion (ppm) onda si opasno ispod tj. siromasnoj smesi...

ako is stavio paljenje na 8 onda ti nece ici bolje... treba da stavis na 10 da bi isao bolje... jer to je BTDC, ti si retardirao paljenje, gurnuo ga kasnije... stavis ga na 10 da bi bilo ranije... ti si stavio sam sebe u mali safe mod...
sto paljenje ide vishe u BTDC 9-10-11 to se gorivo pali ranije i vatra stize pre do cela klipa... sto ides vishe prema ATDC 9-8-7-6-5 to vatra stize klip kasnije i snaga je manja kao i mogucnost detonacije...

od nepravilnog lera nece da ode u safe... ali od nedostatka goriva na obrtajima ili od previshe "naprednog" paljenja oce...

Zbog toga ovaj auto nije stigao na mnoga trzista... izduvni gasovi... su extremno visoki za vreme rada... u leru i kako tako 10-15% veci od ts-a recimo ali kasnije kada zalije kad sitsnes gas :)

[privitak je izbrisao admin]

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #846 : Pon 22:11:09 31.05.2010. »
Ovaj ceo auto pisti... negde... uvek...

kako baciti auto u safe mod u mestu... ne znam... zasto bi to radio?

ja kod mene to vidim na leru po vakumu.... kada je auto u safe modu vakum je 0.5 kada radi normalno vakum je 0.6-0.65...

kako mislis vuce vazduh? uvek on vuce vazduh... mislis ne dihtuje ti neko crevo ili nesto?

Da vidim dal je ili nije u safe modu sada. Da nije netko naštelao štangicu na veći tlak pa ja mislim da je sve ok jer auto ide...

A ovo za vazduh, ma pišti tamo nešto kod usisa, čuje se kako sisa kad prislonim uho, a na dodavanje gasa se pojačava, onda više ne moram da prislonim uho  :D: i kad ugasim auto nastavi kratko pssss. Tamo negdje između intercoolera i turbine.

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #847 : Pon 22:16:50 31.05.2010. »
AAV je ventil lera... onaj mali na poklopcu motora gore... prolazi crevo kroz njega iz usisne grane do intercoolera...

po uputstvu je 900+- 50 rpm-a ja ga drzim na 950 rpm-a jer kada sve upalim on dodje do 900... tako sam ga nastelovao... sada kada mi stigne sredjen alternator mozda bude drzao i 900 sa svim upaljenim... :)

evo pise u italijanskom uputstvu da na leru od 900+-50 rpm-a izduvni gasovi su <= 350 ppm-a... tako da si tu i premasio si normu... malo si siromasan sad... 80 je bas lose... iako ti se cini da ide bolje ako je taj Co tester u Parts Per Milion (ppm) onda si opasno ispod tj. siromasnoj smesi...

Pa šta mu ima veze ako je na leru malo siromašan? Zar nije to nebitno čim se klapna na afm-u otvori?

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #848 : Pon 22:53:38 31.05.2010. »
Pa konstantno ima siromašniju smjesu, kao.

Nije mi to do kraja jasno, pročitat ću sutra malo ovaj dio manuala što si kopirao. Čudno mi je da auto ide toliko bolje?? Očito je da mu puno više smeta prebogata smjesa, nego presiromašna. Iako bi ovakvo podešenje kakvo je sada, ako treba imati oko 350 HC moglo napraviti kino pri boostu.

Baš sam se poveselio sa sam napravio nešto pametno, ono auto ide, ja sretan ko malo djete...još mi prijatelj na tehničkom kaže da je prebogata smjesa još, ali kao ok, puno je bolje nego je bilo  :joj:  

Valja nekad malo i te manuale pogldedati, iako su na talijanskom. Lijepo piše HC < ili = 350
« Zadnja izmjena: Pon 23:33:44 31.05.2010. TURBO »

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #849 : Pon 23:40:51 31.05.2010. »
Meni sad nešto nije jasno, na tehničkom mjere i HC i CO, a po ovom manualu ispada da je to isto.  :82:

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #850 : Uto 00:10:18 01.06.2010. »
ne po manualu je HC<= 350 a CO 0.4-1.2%

ja sma se pogresno izrazio gore... ali poenta je sta pise...

Citat:
Pa šta mu ima veze ako je na leru malo siromašan? Zar nije to nebitno čim se klapna na afm-u otvori?

nisam siguran... ja kada sam otvarao afm nisam video odvojena kola, dok ne nadjem informaciju u tehnickoj dokumentaciji da je to tako pretpostavljam da je taj sraf neki "preload" za afm... kojim se steluje signal u celom opsegu ali se meri na leru...

« Zadnja izmjena: Uto 00:16:13 01.06.2010. JaMaL »

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #851 : Uto 00:25:13 01.06.2010. »
ne po manualu je HC<= 350 a CO 0.4-1.2%

ja sma se pogresno izrazio gore... ali poenta je sta pise...

Znači štelati co, al HC ne smije preći 350? Ili mora biti 350, a co samo da pritom bude unutar 0.4-1.2?

A može li HC biti povećan od povećane potoršnje ulja? Tako mi reče jedan majstor.

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #852 : Uto 02:09:26 01.06.2010. »
na leru... bas bi bilo zajebano da mozes provaliti potrosnju ulja na leru... to bi znacilo da je motor produvao skroz... sta bi onda radio na 6000 rpma?

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #853 : Uto 09:13:38 01.06.2010. »
Ne mjeri se HC samo na leru, ali koliko sam ja gledao jučer, kad smo ga smanjili na leru nije se pomicao iz tih granica ni na višim okretajima.

Uglavnom malo sam razmišljao o onome što je čovjek na tehničkom rekao o razini HC-a. On se vjerojatno ravnao po nekim "normalnim" autima, jer kad smo ga dobili na 80, rekao je da je to još uvijek previše, ali puno bolje nego je bilo. Moram danas naći ekotest od nekog novijeg auta pa pogledati koliko je normalno.

Vjerojatno se kod turba ta razina smanji kad boostuje, ali ne možeš to izmjeriti naravno ovako, a ako ga napraviš da je razina mala na leru kao što sam ja sada napravio, vjerojatno mu fali goriva na boostu, jbg

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #854 : Uto 10:17:40 01.06.2010. »
pa u tome je i caka ne moze ravnati tvoj auto prema nekom drugom bio on moderniji ili stariji... mora imati referentne podatke za taj model bas... ne mozes ti da napravis da auto manje zagadjuje ako je tako napravljen jer se nekome na tehnickom tako hoce...

tako su mom drugaru trazili pojaseve u automobilu iz 1956... koji ih nema konstrukcijski... nikada ih nije imao... jedva je prosao tehnicki posle 3 sata dok im nije nabio na nos da u zakonu stoji da ne mora da ima na kolima nista sto  nije imao taj model iz fabrike... tako da nema pojaseve :)

rekoh ti da osnovni razlog sto taj auto nije isao po americi , britaniji itd... nemogucnost uskladjivanja sa njihovim ekoloskim normama... to je jedan veoma prljav motor... kao i svaki stari turbo...