Autor Tema: Alfa 75 Turbo America i 75 Turbo QV  (Posjeta: 128143 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
Odg: Alfa 75 Turbo America i 75 Turbo QV
« Odgovori #1290 : Pet 03:37:30 12.11.2010. »
Pazi pierburg se povezuje veoma lako...

onaj crveni prednji port ide na razmenjivac uljnih para napred na motoru...

sa druge strane:

Gornji - U wastegate
Donji - u kompresorsko kolo
poslednji dole je prikljucak za struju i + ide prema vozacu

tako je i kod mene i na slikama motora sa neta skinutih... od evo modela do obicnog turba serije 1...

[privitak je izbrisao admin]

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1291 : Pet 03:41:32 12.11.2010. »
e sad on moze da se nasteluje i bez pierburga...

da iskljucis sve i da stavis crevo direktno iz komresorskog kola do wastegate-a... i onda sa onom rucicom na WG-u stelujes pritisak koji zelis...

kao sto je tebi sada radilo... zato ti je pukao preko 1 bar boost...

tj. oko 1 bar... zavisi koliko te laze merac na tabli...

i da tako auto treba da ide :) naravno na na 1 bar... ali sa pravim podesavanjem paljenja i goriva.. moze i tako :)

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #1292 : Pet 15:19:34 12.11.2010. »
Meni su cjevčice spojene točno kao što piše u manualu.

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1293 : Pet 16:57:06 12.11.2010. »
Ne kužim zašto je na onom QV-u sve drugačije?? Poslikat ću vam. Jedna stvar mi još nije jasna....na više mjesta sam čitao da serijska pumpa goriva od turbaka ga može snabdjevati negdje do 1,2 bara možda... Meni jučer kada je pokazivao preko 1,5 nije ni u jednom trenutku zaštucao zbog goriva... to bi moglo značiti da mi sat pritiska definitivno laže :82:

Interceptor: kako je u manualima, jel ovako kako je JaMal opisao. Napisao si to kao da je kod tebe nešto drugačije, a da nećeš reći  :nod:

Idem se ja vozizi dok mi odgovorite  :kidam:

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1294 : Pet 17:13:34 12.11.2010. »
Zasto je qv-u tako?...

jer je neko imao problem sa automobilom/gorivom/... i nije zeleo da se smara... knock ga nije plasio, pa je prespojio tako da pirgurg ne radi... :) i uvek tera boost koliki hoces... tj. koliko nastelujes turbinu... odlican nacin da zamaskiras kvar i prodas auto...

zasto ti auto nije zastucao na nedostatak goriva... pa prosto... nece zastucati nego ce explodirati... jer pre nego sto dodje do stucanja doci ce do povecanja temperature u cilindrima... topljenja klipova i/ili ventila i samounistavanja motora :) stucanje je poslednji stadijum pre kompletnog stajanja... ali ce prvo poceti da knockuje na visokim obrtajima...

jesi li ti ranije pomenuo da ti onaj merac na tabli ne radi kako treba... tako da si se verovatno vrteo oko 1 bara... to znam da motor moze da izdrzi ... ja sam moju vozio na toliko... ali preko dihtung glave nece izdrzati...

koliko se secam nigy je stavio turbinu od v6 turbo na njegovu i raskacio pierburg... punio je 1.5 bara citavih 5 min i onda se dihtung dezintegrisao izmedju 2-3 cilindra...

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1295 : Pet 17:18:27 12.11.2010. »
U manualu je upravo onako kako sam ti vec napisao :)

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1296 : Pet 17:22:40 12.11.2010. »
Tako mi je i bilo, ali kad je tako, auto ide za k

Hm prebacit ću sat sa QV-a kompletan sutra, jer mi ovdje ne radi ni obrtajka pa ću vidjeti, a mislim da ču i ja zaobići ovu struju i naštelati ga samo na WG-u i zdravo đaci.

Šro se tiće QV-a ipak je tamo nešto drugačije, možda je nešto i kemijano, ali nije u pitanju samo kemija definitivno. Crijevo iz sakupljača uljnih para (ono tanko) ide u motor iznad kartera u za njega predviđeno mjesto, kao kod 1.6 ili drugih atmo, a sa izlaza iz pierburga crijevo ide na regulator pritiska goriva

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #1297 : Pet 17:32:57 12.11.2010. »
Ne kužim zašto je na onom QV-u sve drugačije?? Poslikat ću vam. Jedna stvar mi još nije jasna....na više mjesta sam čitao da serijska pumpa goriva od turbaka ga može snabdjevati negdje do 1,2 bara možda... Meni jučer kada je pokazivao preko 1,5 nije ni u jednom trenutku zaštucao zbog goriva... to bi moglo značiti da mi sat pritiska definitivno laže :82:

Interceptor: kako je u manualima, jel ovako kako je JaMal opisao. Napisao si to kao da je kod tebe nešto drugačije, a da nećeš reći  :nod:

Idem se ja vozizi dok mi odgovorite  :kidam:

Ma napisao sam jer ne znam napamet kako je kod mene, spajao sam gledajući manual i zaboravio. Koliko god ih puta složio uvijek zaboravim kako ide i moram pogledat manual.  :truba:

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #1298 : Pet 17:35:13 12.11.2010. »
Tako mi je i bilo, ali kad je tako, auto ide za k

Hm prebacit ću sat sa QV-a kompletan sutra, jer mi ovdje ne radi ni obrtajka pa ću vidjeti, a mislim da ču i ja zaobići ovu struju i naštelati ga samo na WG-u i zdravo đaci.

Šro se tiće QV-a ipak je tamo nešto drugačije, možda je nešto i kemijano, ali nije u pitanju samo kemija definitivno. Crijevo iz sakupljača uljnih para (ono tanko) ide u motor iznad kartera u za njega predviđeno mjesto, kao kod 1.6 ili drugih atmo, a sa izlaza iz pierburga crijevo ide na regulator pritiska goriva

Meni isto ide cijev sa sakupljivača na cijev šipke ulja malo iznad kartera + sve ovo kao na ovoj slici u manualu.

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1299 : Pet 17:35:28 12.11.2010. »
hahahaha...

kapiram...

jer je on tako zeleo da poveca kolicinu goriva... jer regulator pritiska goriva radi po principu nadpritiska iz intercoolera da pri ubrzanju trenutno poveca pritisak goriva... to je ono od 2.8 do 3.2 bara...

2.8 je u mirovanju ili na leru cim pocnes da dajes gas ili ides u boost on daje do 3.2 bara sve zavisi od nadpritiska... to ti trenutno obogacuje smesu i daje malo bolje ubrzanje dok u isto vreme hladi komore sa viskom goriva...

on je verovatno pretpostavio da je u pirburgu veci nadpritisak jer dolazi iz turbine direktno nego u usisu pa je tako hteo da poveca pritisak preko tih 3.2 bara da dobije malo vishe benzina... tj. da ide bolje... a sam wg prestelovao na konstantan boost... verovatno malo vishe od 0.75...

nisam siguran da je to tako... da je veci nadpritisak iz pierburga... nisam nikada merio... ne znam...

ukratko koriscenje pierburga jeste uzaludno trosenje boosta... jer to konstantno pulsiranje rasipa boost i usporava spool turbine... za koliko ne znam ali je sigurno tako...  

ako je wg pogresno nastelovan pierburg ce cak i ako je sve u redu smanjiti boost... a stelovanje wg-a je previshe komplikovano... ima i ta strana uputstva ali taj alat ne znam gde da nadjem... kapiram da ga ljudi zato zaobilaze i vezuju tubine direktno...

uostalom evo ti strana na kojoj je objasnjeno sta se tacno desava i kako se kontrolise boost... tj. paljenje... za sve je kriv knock senzor realno :)

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #1300 : Pet 17:43:18 12.11.2010. »
Uostalom ako zelis da znas da li ti pierburg ubija boost...

povezi sijalicu najmanju koju imas na one konektore od pierburga... i uvuci je u kabinu

stavi ispred ociju na tablu i videces kako pulsira... ako pocne brze da pulsira ili se konstantno otvori... tj. samo zasvetli bez pulsiranja znaces da ti ecu ubija boost...

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1301 : Pet 20:31:57 12.11.2010. »
Dpbra ideja. Probat ću to sutra. Mislim da mi definitivno ubija boost i da ovo što se ja vozim je manje više safe mod iz nekog razloga. Na WG-u mi nije zatvoren jer ne bi jučer išao onako kada sam iskopčao pierburg. Dalje, sada mi puni po satu negdje oko 1 bar, pošto bude negdje na 0,4 kada ga upalim, ispada da puni negdje do 0,6 a nije da nešto ide. Mislim, svakako je to puno bolje otkad sam promjenio pumpu, ali neusporedivo sa onim od jučer.

Ugl. sat mi pokazuje nekad nekako i idem prvo to rješiti. Iako mislim da koliko god lagao da je ono jučer bio sigurno oko 1 ili 1,2 jer nije normalno kako je auto išao, ne vjerujem da bi tako išao na 0,75, jer ako je to takouzet ću ključeve i bacit ih negdje da ih ne mogu nikad naći :nod:

Interceptor: Što je tebi spojeno na crijevo koje izlazi iz pierburga prema motoru, ako ti je  ono sa onog sakljupljača uljnih para ubodeno u karter?

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #1302 : Pet 20:40:33 12.11.2010. »

Interceptor: Što je tebi spojeno na crijevo koje izlazi iz pierburga prema motoru, ako ti je  ono sa onog sakljupljača uljnih para ubodeno u karter?

Na sakupljivaču uljnih para imam dva izlaza, u jedno dolazi cijev sa pierburga, a drugo ide u karter.

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #1303 : Pet 20:43:04 12.11.2010. »
Ok, onda ista stvar, samo je to netko prepravio da ide u karter kod tebe. Bolje to nego u usis, definitivno

Offline Interceptor

• 3.0
« Odgovori #1304 : Pet 20:50:43 12.11.2010. »
Ok, onda ista stvar, samo je to netko prepravio da ide u karter kod tebe. Bolje to nego u usis, definitivno

Ma ne, ide i u usis. Dakle 3 izlaza, debela cijev ide u plastičnu cijev usisa ispod AFM-a, a tanka cjevčica ide u karter i tanka dolazi iz perburga. To je tako original jer imam na šipki ulja originalni prihvat.