Autor Tema: izrada branika spojlera i sličnog od stakloplastike  (Posjeta: 19198 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gtzadar

• 2.0
  • **
Odg: izrada branika spojlera i sličnog od stakloplastike
« Odgovori #60 : Sub 21:20:22 04.06.2011. »
Zašto pur pjena, folija, traka i etc  :82:

Ako imaš ''model'', onda na njemu radiš kalup. Model se namaže voskom i odvajačem i na njega se direktno odlijeva kalup !!...
Isti postupak ti je kasnije za odlit gotov primjerak iz kalupa . :D:

Offline majstor75

• 3.0
  • lipo ide zadovoljan sam
    • http://www.facebook.com/mario.jurlina
« Odgovori #61 : Sub 21:25:44 04.06.2011. »
Zašto pur pjena, folija, traka i etc  :82:

Ako imaš ''model'', onda na njemu radiš kalup. Model se namaže voskom i odvajačem i na njega se direktno odlijeva kalup !!...
Isti postupak ti je kasnije za odlit gotov primjerak iz kalupa . :D:

htio sam viditi dal se i od pur pijene može izraditi kalup! nažalost nisam nigdi  našao vosak!  :bad: :bad: :bad:
Alfa se lako zgadi čoviku ako nema pravog majstora jer su jako specifične i skupe za odrzavanje...  by Nikola Božić

Offline majstor75

• 3.0
« Odgovori #62 : Sub 21:30:03 04.06.2011. »
maloprije sam išao viditi što sam dobio i po meni za prvi puta nije loše!

[privitak je izbrisao admin]
« Zadnja izmjena: Čet 00:07:30 27.12.2012. majstor75 »
Alfa se lako zgadi čoviku ako nema pravog majstora jer su jako specifične i skupe za odrzavanje...  by Nikola Božić

Offline gtzadar

• 2.0
  • **
« Odgovori #63 : Sub 21:37:03 04.06.2011. »
Radija sam ja svašta od plastike, od brodova, do sitnih pizz....nije teško ,ako triba koji savjet pitaj.
Ili kad uvatim više vrimena onda moremo to i odliti  ;)

Offline majstor75

• 3.0
« Odgovori #64 : Sub 21:39:37 04.06.2011. »
Radija sam ja svašta od plastike, od brodova, do sitnih pizz....nije teško ,ako triba koji savjet pitaj.
Ili kad uvatim više vrimena onda moremo to i odliti  ;)

a triba mi savjet jel ja nemam pojma o ovom! samo imam dobru volju!
e samo mi reci jel radim što krivo? osim tog voska koji ću nabaviti?
jel me Pero zeza da sam sve falio!  :respekt:
« Zadnja izmjena: Sub 21:40:36 04.06.2011. majstor75 »

Offline gtzadar

• 2.0
  • **
« Odgovori #65 : Sub 21:57:24 04.06.2011. »
a triba mi savjet jel ja nemam pojma o ovom! samo imam dobru volju!
e samo mi reci jel radim što krivo? osim tog voska koji ću nabaviti?
jel me Pero zeza da sam sve falio!  :respekt:

Ma ja ne kužim što si iša radit....zašto radit model od pur pjene ako imaš gotov  :82:...to se odlije direktno na ''model'', taj rub blatobrana ako sam dobro skužija je model.
Samo ga treba voskom mazat 3 dana da se postigne film dovoljno debel da ti ne zalipi na model. Vosak se namaže, pusti ga se da osuši i onda se čistom krpom skine, onako ko da poliraš. I pustiš ga da odradi svoje 24 sata, i tako 3 dana.
Nakon toga ,prije odlijevanja, sve se namaže sa odvajačem ! (plave boje, mislim da je na bazi alkohola )
....
Prvi sloj prilikom odlijevanja ti mora biti ''gjelkoat'', bar dva sloja nanit, bilo da je kalup ili odljev ,isto se radi.
Na gjelkoat ti ide 1 sloj vune i smole, a kad on dobro stisne, onda se mogu nanijeti ostali slojevi.
Moraš pazit da ti sve stoji ravno, jer inače če ti odljevak i kalup bit neprecizni, kasnije je to teško ispravljat. Znači mora bit sve dobro namišteno i fiksirano da se ne krivi.

Offline gtzadar

• 2.0
  • **
« Odgovori #66 : Sub 22:02:32 04.06.2011. »
Taj dio s kojeg se skida kalup, bilo bi poželjno očistiti od boje i ostalog, sve do plastike. gjelkoat ti je dosta agresivan pa ti postoji velika mogućnost da progrize boju i smežura se , to onda moš bacit.
I moraš pazit priliko nanašanja prvog sloja vune i smole da ti se smjesa relativno brzo stisne inače se događa da se gjelkoat nagrišpa i onda opet moš sve bacit  :DD: ;)

Kalup se mora radit čvrsto, znači da ti traeba bar 5-7 slojeva za tako mali dio,ajmo reć...odljev se može radit slabije, radi težine i etc...

Offline majstor75

• 3.0
« Odgovori #67 : Sub 22:04:13 04.06.2011. »
Ma ja ne kužim što si iša radit....zašto radit model od pur pjene ako imaš gotov  :82:...to se odlije direktno na ''model'', taj rub blatobrana ako sam dobro skužija je model.
Samo ga treba voskom mazat 3 dana da se postigne film dovoljno debel da ti ne zalipi na model. Vosak se namaže, pusti ga se da osuši i onda se čistom krpom skine, onako ko da poliraš. I pustiš ga da odradi svoje 24 sata, i tako 3 dana.
Nakon toga ,prije odlijevanja, sve se namaže sa odvajačem ! (plave boje, mislim da je na bazi alkohola )
....
Prvi sloj prilikom odlijevanja ti mora biti ''gjelkoat'', bar dva sloja nanit, bilo da je kalup ili odljev ,isto se radi.
Na gjelkoat ti ide 1 sloj vune i smole, a kad on dobro stisne, onda se mogu nanijeti ostali slojevi.
Moraš pazit da ti sve stoji ravno, jer inače če ti odljevak i kalup bit neprecizni, kasnije je to teško ispravljat. Znači mora bit sve dobro namišteno i fiksirano da se ne krivi.

jel znaš možda di ima za kupit taj vosak? i odvajač?
znači to mi fali ali to se može izraditi od ove stakloplastike? od ovih komponenti koje ja imam?  :respekt: