0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Kako da spojim lampu na trofaznu struju? Uglavnom u kući je trofazna struja, al nije svugdje izveden kabel s 4 žice nego je većinom sa 3, faza, nula i uzemljenje. Al sad imam u WC-u sa 4 žice od kojih je samo jedna, crna živa, valjda predviđeno za grijalicu. Ja to moram spojit na tri žice koje idu iz lampe. Šta jedna mora ostat slobodna ili kako?
Trofazna struja ti znači da imaš tri neovisna strujna kruga, koji rade onako kako rade faze (ako ispadne jedna, imaš struju u krugovima gdje su ostale dvije)Ako su 4 žice, onda nije trofazna (trofazna struja traži 5 žica u kalbu), jer u kupatilu ne smije biti trofazna struja...bar po struci, pogotovo bez uzemljenja. (Nulovanje se ne preporuča i ne radi)Ti unimerom moraš nać nulu (u pravilu PLAVA) i zemlju (uzemljenje - u pravilu ŽUTOZELENA), a ako nemaš uzemljenje spajaš samo FAZU I NULU.Ako je instalirana diferencijalna sklopka moraš imat uzemljnje.Naravno, pališ je na prekidač od grijalice.
Pa ako imas tri zice nemas tri faze nego fazu,nulu,i uzemljenje a cetri zice se stavljaju za izmjenicne prekidace
Onda je tako, đed mi govori da je to trofazna, al ne zna on šta priča.