Ajmo, ja hoću izmjerit kompresiju na svom T.S.- koji je najmjerodavniji način da se saznaju vrijednosti ?!?
'Aj napisacu ja par rechi...
Svako merenje pritiska u cilindrima za benzinca podrazumeva da su sve svecice odvrnute i da je pri svakom verglanju gas pritisnut do kraja. Bilo bi dobro da je akumulator prikljuchen na dodatni izvor energije kako bi svako merenje bilo odradjeno sa identichnom snagom na alnaseru. Svaki motor je pricha za sebe i svaka konstrukcija proizvodi odredjeni pritisak - za to je najbolje konsultovati servisnu knjigu.
Merenje na suvo: Merenje hladnog motora - daje neku polaznu tachku za pritisak u svakom cilindru.
Merenje na mokro: Pre merenja se ukapa 3-4 kapljice ulja u cilindar koji se meri (nikako u sve odjednom). Ukoliko je pritisak drastichno skochio to ukazuje na problem sa karikama, ukoliko je ostao isti ukazuje na problem sa ventilima ili dihtungom glave.
Merenje toplog motora: Obavezno ostaviti motor da se ohladi 10-15 minuta. Zatim se vrshi klasichno merenje kao i hladnog motora. Posle toga se mozhe ponoviti pricha sa dodavanjem ulja takodje radi uporednog testa.
GENERALNO: Merenje manometrom nije bash najtachnija metoda ali mozhe solidno pomoci u dijagnozi motora. Mnogo faktora utiche na merenje, a jedan od bitnijih je i taj koliko je manometar ispravan, kalibrisan... Najbitnije je da pritisci budu uskladjeni koliko-toliko, a benzinci se generalno voze sve do nekih 6-6.5 izmerenih bara po cilindru. Naravno, ukoliko jedan drastichno odstupa vreme je za intervenciju.
P.S. Ovo je sistem kako sam ja merio i neki moji zakljuchci, shto naravno ne mora biti tachno...