0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Nemojte se sad smijati ali me to zanima, neiskusan sam, ali vjerujem da je sve moguče! Dakle, dali bi se dao kardan nekako skratiti na neku određenu mjeru? I dali bi to neki tokar,mehaničar, šta več htio raditi? Hvala na savjetima i pomoči unaprijed
Sve u životu je moguće! ALI, kao što skakanje sa Šibenskog mosta bez padobrana nije zdravo za tvoja ravna stopala, taki skraćivanje kardana nije zdravo za tvoje bubrege!Mislim, možeš ti probat....ali obavezno složi oporuku i slikaj nam sve, da te pamtimo nasmijanog!
ja sam kratio kardan na mazdi b2200 iz razloga jer sam upasavao zadnji most s jednog drugog vozila..........skratili i izbalansirali kardan su mi u hidraulici nino u pucićima kraj zminja......oko 150 kuna sam platio kracenej i balansiranje,evo 25000 km se vozim i za sad sve radi posao kako treba........a sad mi reci zasto bi kratio kardan i na kojem autu.......pa da ti kazem dal se moze ili ne.....
Pazi, kardan je (u suštini) tanka metalna cijev, ne znam koliko će se varenje odrazit na torzionu čvrstoću metala...jebi ga(neće on puknut na varu,ALI)...možeš probat...ALI opet ti kažem...treba ga zavarit u savršenom pravcu, nanovo balansirat...i opet treba upalit auto i krenit s njim...Po meni, svaka čast ako ti uspije! P.S.Puno je ovih ALIALI, opet, možda si ti u pravu...
kardan na transaxlima se vrti na 6500 okretaja, to treba uzet u obzir
Nikakva nauka, samo uzeti u obzir da se mora kratiti na spoju a ne na sredini... dakle odseci spojnicu sa kraja, ocistiti, obrusiti, skratiti kardan na meru prigodnim alatom, ne brusilicom iz ruke i zavariti spojnicu nazad, balansirati kardan po potrebi... Svaki ozbiljan servis za kamione to radi... jer svi kamioni imaju kardane i krive se i pucaju cesto... posebno stariji... mozes napraviti i nov ako skines obe spojnice... tanji, deblji... sve zavisi od materijala i prostora koji imas... nije to nauka...kardani su debeli i suplji samo zbog balansiranja i tezine, inace se koriste i tanke pune cevi za krace delove koje se balansiraju na strugu... sve zavisi od potreba...
sve ti ovisi i debljini stijenke, recimo V6 ima tanji ali kad ga uzmes u ruku osjetis da je cijevcuga, TS-ova je ko od lima. znaci sto je veci promjer mozes ic na tanju stijenku, treba nac balans da bude cvrst a ne pretezak. najbolje onako kako je tvornica smislila.