Autor Tema: Alfa75 1.8T Amerika  (Posjeta: 16303 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dora

• Gost
Odg: Alfa75 1.8T America
« Odgovori #45 : Čet 00:20:14 30.07.2009. »
Ako misliš na standardno paljenje i ubrizgavanje, ne znam. Pošto moje sad radi preko MAP senzora nema neke potrebe sem ako sonda ne pokaže malo goriva, obzirom da i dalje ima viška goriva po celoj mapi, digli smo na 1 bar bez ostalih podešavanja. Sad je na granici normalne vožnje po gradu kad vozi moj sin, kad ja vozim ide normalno jer retko patosiram pedalu. Kad se patosira, podivlja...

Sa standardnim paljenjem i ubrizgavanjem ja se ne bih igrao sa puno povećanja pritiska jer nema šta to da proprati sa gorivom. Čip koji sam probao diže samo boost a gorivo ne dira, ili staviti makar običnu lambda sondu kao što sam uradio pa neka je u višku makar i ne znao koliko.

Offline TURBO

• 3.0
Odg: Alfa75 1.8T Amerika
« Odgovori #46 : Čet 08:53:44 30.07.2009. »
Taj čip nije pomogao puno?

Dora

• Gost
« Odgovori #47 : Čet 23:07:22 30.07.2009. »
Pomogao mi je toliko da sam zveknuo dva dihtunga glave srećom bez ostalih posledica.  Da budem iskren protokomer je bio otvaran pre nego sam kupio auto i štelovan ko zna kako, ja sam kasnije pokušao da ga uštelbam kako treba i donekkle sam uspeo ali je to bilo jadno. Posle trećeg zaptivača sam se smirio i ostavio da radi na 0.5-0.6 bara i nisam pravio izlete u 6000 obrtaja.
Taj čip što sam probao reguliše samo pritisak a za gorivo treba da se pobrine sam protokomer. Obzirom da auto radi po zadatom programu (nema lambda sondu) ni ikakavu povratnu informaciju, malo je to čupavo raditi nešto u kućnoj radinosti bez promene parametara goriva. Kad se opali po gasu protokomr odleti do kraja i predvidjeno je da tada daje toliko goriva a podrazumeva se da je pritisak koji je fabrika propisala. Kad pojačaš pritisak moraš pojačati i gorivo. Uprosatio sam sistem da bi ga razumeo ali može se na to uticati preko raznih pomagala ako znaš šta radiš i imaš bar neki instrument kontrole kao EGT ili videband sondu.

Mislim da auto sa fabričkim ubrizgavanjem i paljenjem ne treba dirati ako je ispravan jer ide sasvim ok, eventualno malo podići pritisak 0.1 0.15 i to je to. Ako je APC ispravan to nećeš moći jer će on ograničiti pritisak na zadatu vrednost, moraš staviti blind ventil i preko instrumenta podići na željenu vrednost. Isto tako možeš preko benzinskog ventila podići pritisak u railu pa tako dati više goriva i upariti pritisak sa dovoljno goriva.

Za te motore je smrt malo goriva na pritisku i visokim obrtajima, dolazi do detonacija i nok razdrma stubline a zaptivač puca na dve slabe tačke na 1. i 4. cilindru, ostaje oblak dima za tobom i mogućnost vodenog udara mada ventilčine su tolike da reka vode prolazi kroz njih, bukvalno m ije pišalo koliki je auspuh toliko vode ide i mašina i pored toga upali na dva cilindra. Neverovatan motor. Turbini normalno ne prija da izigrava vodenu pumpu...

Ono što bih ja obavezno uradio a da nisam sve ovo ostalo sad radio je izmeštanje IC-anapred jer je ono idiotsko rešenje i mislim da više šteti nego što pomaže. Sa dobrim IC-om napred dobio bi bar 10 konja najmanje. Ima ispod maske mesta za jedan sasvim dobar IC tri puta veći nego što je taj fabrički a da se ništa ne dira od limarije.
Razmišljam se da ovaj moj skratim po visini ali otom potom...

Offline Nikola Bozic

• 3.0
« Odgovori #48 : Pet 00:57:00 31.07.2009. »
Mjerac protoka zraka i onu sustu u njemu mozes stelati pomocu uredjaja za eko test.Na njemu imas 5-6 parametara ala lamda faktor,Co,Co2,O2,Hc i jos neke.Svaki auto ima tvornicke podatke koliko te vrijednosti trebaju biti i to je to.Na taj nacin brzo dodjes do svijecica zlatne boje i pravilnog izgaranja.
By Alfa 75:"Samo vi čekajte da grožđe dozori,Alfe se beru brzo i bez puno priče !!!"

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #49 : Pet 01:19:03 31.07.2009. »
Pazi ja sam moj vozio na ozbiljnom pritisku... mada je po mom protokomeru cackano debelo... jedva je vracen priblizno na mesto mada je i dalje bogato... ali nema veze... bolje vishe nego manje u ovom slucaju...

nego... kod mene je isao do 1.2 bara... kad kazem isao mislim leteo... i to cak bez skidanja elektroventila... samo sa stelovanjem wg-a na turbini...

meni samo jedan deo nije jasan kod celog tog boscha jer teoretski moj motor je trebalo da explodira do sada 10x ako je to sve tako jednostavno... ako on kao reper uzima informaciju samo od protokomera kako onda ogranicava benzin na boostu... trebalo bi da potopi motor u tom slucaju... ili ako iskljucim turbinu skroz ne bi trebalo da radi uopste nego bi pisao benzin na auspuh... mora da u racunicu ulazi i boost i da se onda pljuje vishe ili manje goriva... jer bi auto trosio isto sa turbinom i bez nje da je toliko glup...

turbo motor ne moze biti glup kao atmo... ako kao reper uzmemo 3000 rpm-a... koji kada se vozi na pola gasa nema boost... i kada se patosira otvara 0.75 full boost... nemoguce je da se ubrizgava ista kolicina goriva na 0 i na 0.75 bara ili bilo gde izmedju... mora da ta informacija ulazi u racunicu... ako je tako onda se obogacenje vrsi i do svih 1.2 bar koliko je max za ove injectore i turbo da mogu da guraju...

ako gresim neka me neko ispravi...

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #50 : Pet 01:24:18 31.07.2009. »

Za te motore je smrt malo goriva na pritisku i visokim obrtajima, dolazi do detonacija i nok razdrma stubline a zaptivač puca na dve slabe tačke na 1. i 4. cilindru, ostaje oblak dima za tobom i mogućnost vodenog udara mada ventilčine su tolike da reka vode prolazi kroz njih, bukvalno m ije pišalo koliki je auspuh toliko vode ide i mašina i pored toga upali na dva cilindra. Neverovatan motor. Turbini normalno ne prija da izigrava vodenu pumpu...

citat godine  :DD: :DD: :DD:

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #51 : Pet 09:44:23 31.07.2009. »
Svaka čast, stručnije objašnjenje ničega nisam nikad dobio...iako mi se dijelovi čine kao ga čitam grčki, ali hvala. Mislim da ću ja biti zadovoljan da moj auto ide normalno kako treba tvornički. Pitanje kakav je taj motor sad nakon 3 godine stajanja

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #52 : Pet 11:35:00 31.07.2009. »
ma nist mu nece bit, samo nalij malo ulja u cilindre, zaverti ga prvo rukom , pa ga verglaj bez iskre da navuce ulje i trebao bi upalit.

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #53 : Pet 12:04:52 31.07.2009. »
Vrtio sam ga već bez ECU-a na ključ i mislim ga u nedjelju upalit više.

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #54 : Pet 15:14:55 31.07.2009. »
ma pali zver, snimi video da cujemo kako radi.

Dora

• Gost
« Odgovori #55 : Pet 20:51:21 31.07.2009. »
Jamal, da se ne bih sve to pitao, stavio sam VEMS :) i sad je :cafe:

I pored nastojanja da shvatim šemu ecua za ubrizgavanje i za turbo malo mi je sve to glupo i mehanički. Ono vreme ona tehnoligija. Sve radi na mehaničkom principu kao K glava. Ako si terao na 1.2 onda ti ne radi APC jer on ne bi to dozvolio, čip utiče baš na njega.
U manualu piše štelbanje vestgejta baš tako, štelbanje mikroprekidača baš tako, štelbanje TPS-a baš tako, bregaste baš onako itd... Sve dovedeš pod konac i radi po zadatom programu koji zna da na tom i tom otvoru leptira ti moraš imati takav i takav potpritisak ili pritisak a to i protokomer potvrdjuje i na osnovu svega toga eto ubrizgavanja... Sad sam skidao donju pipu radi promene servo letve, gledam ja nju a gleda ona mene i pobedila je ostavljam za sutra... Za sad mi se čini da mora motor napolje  :tup:
Izlaz iz turba i sama cev kao sonda su garavi, ali ono baš garavi, zaliva sa gorivom, ja ću to popeglati ali pre mi je bilo dosta toga da bolje da ima viška da ne pukne a nisam mogao uticati na to nikako. Što da troši više nego što treba a plus time ide i lošije. Nikako sad da izmerim koliko ide na 0 atmosfere :)

Turbo, ne diraj to ništa pošto se ne razumeš, to kad je ispravno ide ko nevreme, videćeš i sam ali samo lagano i negde na poširokom putu dok ne savladaš udarac čekića u ledja i poletanje koje može biti propraćeno i malo okretanjem ako je podloga klizava. Eventualno kasnije ako ti se svidi auto kako ide nabaviš neki brži turbo i nećeš imati taj silovit udarac jer će puniti odmah pomalo i ravnomernije povlačiti iz nižih obrtaja.
Meni je sada pun pritisak na 2600 obrtaja a biće i niže kad prestanem da gasim svećice benzinom :) Nisam stigao do plina ali biće to interesantno sa 105 oktana na sporogoreće komore :)

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #56 : Pon 08:28:38 03.08.2009. »
Ma ostavit ću sve kako je, samo da valja. Ne znam jedino da li bi pomoglo u prednji dio usisa koji vodi do interkulera ubaciti neki ventilator da ga bolje hladi, čisto zbog smještaja intecoolera??

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #57 : Pon 09:23:22 03.08.2009. »
nema tu pomoci. ostavi tvornicki i to ce sve radit. neznam jel si vozio taj auto vec ali ide to sasvim solidno.

Offline TURBO

• 3.0
« Odgovori #58 : Pon 09:25:30 03.08.2009. »
Vozio sam prije nego sam ga rastavio, ali skoro na leru, jer je dugo stajao i prije toga, po onom što sam vidio reklo bi se da je živćan, vidjet ćemo uskoro

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #59 : Pon 09:27:58 03.08.2009. »
Ma jok... ako neces vec da stavljas inercooler napred, sto je najbolja opcija... onda ti ostaje da iseces haubu iznad njega da taj vazduh ima gde izaci...

nema trece opcije...

kada se motor zagreje intercooler je toliko vreo da ne vidim njegovu svrhu... leti necu ni da pricam... kad stojis na +40 suncu taj intercooler samo greje vazduh dodatno... ostavi auto malo na suncu, otvori haubu i stavi ruku na njega... shvatices... topliji je od okolnog vazduha, a kao treba da ga hladi...

ide auto ok... ali vidis da moze jos... i jos... ali dok se naviknes da ga vozis proci ce vremena... boost je zaraza...