Autor Tema: Alfa75 1.8T Amerika  (Posjeta: 16304 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
Odg: Alfa75 1.8T America
« Odgovori #15 : Uto 20:09:45 21.04.2009. »
Znaći riješili ste VEMS mape za motor bez turbine, daj da vidimo kad je to spojeno  :yahoo: :yahoo:

I je li se VEMS isto šteli preko MegaTunea, i daj detalje o vemsu, koji je, šta je trebalo od senzora kupit, šta je ostalo od originalnih i kako nadzire paljenje, je li vasted spark ili nešto drugo????
« Zadnja izmjena: Uto 20:11:50 21.04.2009. sira »
___/=====\°/=====\___

Offline kilson

• 3.0
  • Fuck me I'm famous!
    • ARCS
« Odgovori #16 : Uto 20:24:31 21.04.2009. »
Auto je upalio sa mapom od slicnog rednog 4cyl turbo motora i cujes ga kako radi - kao sat a nista nije spojeno!  :drk: :drk: :drk: :drk:

Trenutno je wasted spark rezim paljenja, a ubrizgavanje je full sekvent.

Detaljnije ce ti napisati Dora. :)
« Zadnja izmjena: Uto 20:25:39 21.04.2009. kilson »
Alfaholics CC
German wheel source :lol:

Offline RUDI-Zd 75

• 3.0
  • -Volim Alfe 75.....
« Odgovori #17 : Uto 20:33:30 21.04.2009. »
-Svaka čast.....samo naprid!!! :super:
-Alfa Romeo 75 3.0 V6 EVOLUZIONE
-Alfa Romeo 75 2.0 TS x3
-Alfa Romeo 75 1.8T -America
-Alfa Romeo 75 2.4 TD (3,0 V6),(2,5 V6)..?
-Alfa Romeo 75 1,6
-Alfa Romeo 155 2.5 V6....
-Alfa Romeo 156 SW 1.9JTD
-Vespa PX200E  x3
-Vespa 125P

Dora

• Gost
« Odgovori #18 : Uto 21:30:06 21.04.2009. »
Znaći riješili ste VEMS mape za motor bez turbine, daj da vidimo kad je to spojeno  :yahoo: :yahoo:

I je li se VEMS isto šteli preko MegaTunea, i daj detalje o vemsu, koji je, šta je trebalo od senzora kupit, šta je ostalo od originalnih i kako nadzire paljenje, je li vasted spark ili nešto drugo????
Ovaj dopisnik je ovo rastrubio po celom internetu  :tup: Trenutno je dve i dve bobine jer nisam hteo bušiti deklu da bih stavio senzor bregaste ili prepravljao ratvodnik, to jest uništavao ga. Upaljen je čisto da se vidi da li radi ta lepetronika uopšte obzirom ko je sve sastavljao :)
OD stare instalacije nije ostalo ništa sve je povadjeno i ništa se ne može iskoristiti. Potrebno je senzor radilice imaju ga TS-ovi sa remenicom, map senzor, IAT senzor, senzor temperature vode. Ovakav probni rad bez ikakvog podešavanja govori da je i ler motor nepotreban (nije priključen)ali sam davi oda se stavi zbog klime, nek se nadje. Wideband sonda i EGT i to je to otprilike. Ostaje da rešimo pokazivač obrtaja na tabli, nije problem, i kilometar sat i to nije neki problem. Pošto je turbo treba i ventil za njega i to će se dodati.
Vems ima svoj softver i samostalan je ne treba mu interface, kači se direktno na laptop. Mapiranje dolazi posle kad sve nakalemimo da ima na broju.

Uzzy

• Gost
« Odgovori #19 : Uto 22:38:53 21.04.2009. »
Ovaj dopisnik je ovo rastrubio po celom internetu  :tup: Trenutno je dve i dve bobine jer nisam hteo bušiti deklu da bih stavio senzor bregaste ili prepravljao ratvodnik, to jest uništavao ga. Upaljen je čisto da se vidi da li radi ta lepetronika uopšte obzirom ko je sve sastavljao :)
OD stare instalacije nije ostalo ništa sve je povadjeno i ništa se ne može iskoristiti. Potrebno je senzor radilice imaju ga TS-ovi sa remenicom, map senzor, IAT senzor, senzor temperature vode. Ovakav probni rad bez ikakvog podešavanja govori da je i ler motor nepotreban (nije priključen)ali sam davi oda se stavi zbog klime, nek se nadje. Wideband sonda i EGT i to je to otprilike. Ostaje da rešimo pokazivač obrtaja na tabli, nije problem, i kilometar sat i to nije neki problem. Pošto je turbo treba i ventil za njega i to će se dodati.
Vems ima svoj softver i samostalan je ne treba mu interface, kači se direktno na laptop. Mapiranje dolazi posle kad sve nakalemimo da ima na broju.

Bilo bi dobro da ako neko ima volje pa objasni sve navedene pojmove,tipa MAP,IAT,EGT.........  :nod:
Meni recimo nije jasan ovaj dio di se spominju dvi i dvi bobine,senzor bregaste,prepravljanje razvodnika  :82:

Dora

• Gost
« Odgovori #20 : Uto 23:19:06 21.04.2009. »
MAP Map senzor, meri pritisak i potpritisak  uusisnoj grani.
IAT Meri temperaturu vazduha koji ulazi u proces sagorevanja kako bi kompjuter odredio odnos vazduha i goriva u mesavini koja se pravi.
EGT Meri temperaturu izduvnih gasova, bitna stvar za motor a za turbo pogotovo.

Dve i dve bobine znači vasted spark, pal idve svećice u istom vremenu ali na dva različita cilindra (motor ima 4 svećice).
U razvodniku mi je Hall davač ali je pogrešan, morao bih malo turpijati zube da bi radila svaka bobina posebno a ne smeta mi ako rade dve odjednom.

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #21 : Sri 11:09:33 22.04.2009. »
Ajde da malo bolje objasnimo Wasted Spark i to sa bobinama...

Problem i poenta su sledeci:

sa razvodnikom paljenja pali se po 1 cilindar kako se ruka razvodnika okrece tako da posto su ti 2 cilindra u TDC-u , maximumu kompresije, pali se prvo 1 a nesto malo kasnije i drugi... a trebali bi istovremeno... ali zbog ogranicenosti tehnologije ne mogu...

u wasted spark modu se koristi 1 impuls za paljenje 2 cilindra odjednom... kako i treba da bude... a wasted spark dolazi od toga sto nema preciznog timera nego se koristi senzor na radilici koji je neprecizniji tako da kompjuter pali jednom u kompresionom taktu, kako i treba i jednom u izduvnom taktu, kada nema sta da se spali ali on to ne zna jer nema triger tu zbog senzora radilice... zato se ta varnica u prazno zove wasted spark.

da bi imao direct ignition treba ti senzor bregaste u glavi da bi ecu znao u kom su polozaju ventili tj. bregasta i kada da okine a kada ne... sto je za 4 cyl motore posebno turbo nebitno...

wasted spark je bolji realno za 4 cyl motore jer uproscava instalaciju i smanjuje broj delova koji su potrebni...

kapiras sad zasto je to bolje paljenje... posebno na visim obrtajima mozes da zadas duzinu varnice i pravilan timing, dok kod razvodnika je varnica slabija i kraca sto su obrtaji veci...
posebno je dobro za turbo motore jer daje vecu snagu varnici i bolje sagorevanje tj. bolju iskoriscenost smese, tj. vecu snagu...

ne znam da li ecu moze da koristi egt ali ti u svakom slucaju mozes preko njega da vidis kako radi motor, tj temperaturu unutar cilindara sto ce samo po sebi olaksati tuning i produziti vek trajanja motora... niko ne zeli da za 5000 km spali motor zbog 5ks vishe...

takodje map senzor se stavlja u usisnu granu a iat senzor ispred leptira... posto sam citao mnogo gluposti koje su ljudi radili... cisto da se zna... :)

najbitnija stvar u celj prici je wb02 senzor koji se stavlja u izduvnu granu i meri sadrzaj kiseonika u izduvnim gasovima... zeljena vrednost je obicno 14.7:1 ali turbo motori idu do 12:1 da bi ostali hladniji i ne bi sprzili klipove itd... tu dolazi do znacaja egt...

eto nadam se da se dora ne ljuti sto sam mu hijakovao odgovor ali koliko sam primetio on je strong i silent type... :) opsirni odgovori mu nisu jaca strana :)

Uzzy

• Gost
« Odgovori #22 : Sri 11:29:31 22.04.2009. »
DORA i JaMaL  :bravo: :bravo: :bravo: pa nek administratori otvore novu temu  ;)
Jos jedna stavar me zanima kad su bobine u pitanju,a to je normalno TS i njegovi 8 svjecica
Kolko to komplicira stvar ???
Tu san nasa nesto,al opet ima vise pitanja nego odgovora
http://www.vems.hu/wiki/index.php?page=MembersPage%2FPeteO

Offline sira

• Glavni Moron
  • 3.0
  • Sirko From Japirko
« Odgovori #23 : Sri 11:30:27 22.04.2009. »
Samo tako nastavi, ne vjerujem da će Dora imat išta protiv, takvi nam postovi trebaju.
___/=====\°/=====\___

Offline JaMaL

• 2.5
  • **
  • Turbo bez folka...
« Odgovori #24 : Sri 14:22:13 22.04.2009. »
TS ne komplikuje stvar jer obe svecice pale u isto vreme... tako da samo teras vishe bobina sa jednog izlaza paralelno...

bolje pitanje je da li je i potrebno jer je TS sistem i smisljen da bolje sagoreva smesu jer na visokim obrtajima varnica je slabija i kraca zbog koriscenja razvodnika...

e sad ako uzmemo u obzir da je razvodnik kao sistem paljenja veoma neprecizna sprava, i jos jedan takav :) + bobine koje su punjene uljem i veoma zastarele i neefikasne za danasnje pojmove + nesinhronizovano paljenje usled cele pomenute skalamerije...

a da sa novim ecu-om i bobinama mozemo da kontrolisemo veoma precizno trajanje i snagu varnice... onda se gubi poenta imanja 2 svecice i gomile kablova...

jedino sto mi pada na pamet je sinhronizovano paljenje smese sa 2 strane zbog boljeg iskoriscenja iste... jer bi u slucaju skidanja 1 svecice ostala 1 koja je u cosku komore... jer ts nema svecicu na sredini...

u svakom slucaju ako neko bas zeli da ostavi obe i ide na maksimalnu iskoriscenost cele price moze da uzme 4x2 ignitere i iskoristi svih 8 svecica...

i naravno ako neko zeli ovo da radi bolje je vezati svecice istih cilindara na razlicite bobine zbog izjednacavanja puta i snage varnica preko svih cilindara...

tipa:
bobina 1 izlaz 1: cil1-cil4, izlaz 2: cil2-cil3
bobina 2 izlaz 1: cil1-cil4, izlaz 2: cil2-cil3

Offline TNT

• Il Capo Di Tutti Capi
  • 3.7
« Odgovori #25 : Sri 14:30:12 22.04.2009. »
TS je smisljen zato da se mogu stavit ogromni ventili koji su pod malim kutem. ventili se skoro pa dodiruju i nije bilo mjesta za centralno smjestanje svijecica.

Offline RUDI-Zd 75

• 3.0
  • -Volim Alfe 75.....
« Odgovori #26 : Sri 16:28:03 13.05.2009. »
-Imali novosti..........di je zapelo  :82:
-Alfa Romeo 75 2.0 TS x3
-Alfa Romeo 75 1,6
-Vespa PX200E  x3
-Vespa 125P

Dora

• Gost
« Odgovori #27 : Ned 14:18:07 19.07.2009. »
-Imali novosti..........di je zapelo  :82:

Radilo se sve i svašta samo nisam imao vremena da pišem :) U medjuvremenu je stavljen Vems na jednu 156 ali je skinut. Pišem ovo zbog TS i osam svećica, nisam siguran da pale sve odjednom obzirom da je na Vemsu imalo znatno bolje (brže) sagorevanje jer su palile obe odjednom nego kod original izvedbe. Ode zaptivač samo tako :)

Što se 75 tiče, sve radi samo nikako da završimo mapiranje ali i ovako ide sasvim ok uz veći utrošak goriva, mada kad vozim na plin nije mi baš stalo koliko troši :). Nikako da stigne EGT pa zato i nije završeno mapiranje, zbog viška goriva turbo ne postiže sve što može. Stavljen je td04 koji ima mnogo bolji odziv. Nedavno smo na amaterskim trkama na 201 metar u Vrbasu probali jednu Alfu 75 3.0 24v i našu. Zbog predugod držanja obrtaja u drugoj brzini trojka je dobila trku za nešto malo, ima snimak na yutube. Obzirom da je bilo na 0.8 bara i da mapa još uvek izgleda ovako  :zvjerko: ja sam više nego zadovoljan a i kvačilo je riknulo dan pre toga. Da budem pošten i vlasnik trojke nije zadovoljan kako mu auto ide pa je to obostrano :)
Ono što me oduševljava je 4. i 5 brzina, vozim 120 i ima tri auta ispred mene, stisneš gas do pola i nestanu u trenu, znači strašno kako povlači. Još se eksperimentiše sa preklopima bregastih ali su nijanse u pitanju.

Plan je da se digne na 1.0 bara i tu bi bio kraj za ovaj period bar dok ne nabavim neki speso ili neki bolji sportski zaptivač glave.
Ukratko rezime, auto sa Vemskom i sa onim starim paljenjem i ubrizgavanjem su nebo i zemlja. pre bi na 0.7 bara na 6000 obrtaja odlete zaptivač za 2 sekunde. Sad je maltretirana najstrašnije sa svakavim pretpaljenjima i količinom goriva i ostala je čitava sve vreme. Blokada jena 6200 obrtaja a boost na 0.9, sve trpi po najvrelijem danu . Moram poraditi na ulasku vazduha, bez obzira na veliki interkuler, razlika izmedju vožnje po vrelom danu u noću je prevelika. Auto na hladnom vazduhu divlja.

Offline RUDI-Zd 75

• 3.0
  • -Volim Alfe 75.....
« Odgovori #28 : Ned 16:32:56 19.07.2009. »
-Mislim da ce to biti super........a cija je to trojka bila ,jeli ga znamo  :82:
-Alfa Romeo 75 2.0 TS x3
-Alfa Romeo 75 1,6
-Vespa PX200E  x3
-Vespa 125P

Dora

• Gost
« Odgovori #29 : Ned 16:59:19 19.07.2009. »
Tu je da ga ne imenujem :)

<a href="http://www.youtube.com/v/pbTsqc1NLNs&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/pbTsqc1NLNs&rel=0</a>